Dator med ACDSee Photo Studio

ACDSee Photo Studio 

© Shutterstock.com

5 tips för organisering i ACDSee Photo Studio

Fotoprogrammet ACDSee Photo Studio är till utmärkt hjälp när du ska organisera dina bilder. Här går vi igenom fem smarta funktioner som du kan testa.

14 januari 2021 av Kristoffer Engbo

Med programmet ACDSee Photo Studio kan du lätt hålla ordning på bilderna. I modulen Manage går det blixtsnabbt att gå igenom bilderna i Windows mappar, radera de misslyckade och välja ut de bästa, och så kan du göra så att det blir lättare att hitta rätt bilder senare.

>Ny onlinekurs i Lightroom: Digital FOTOs experter guidar dig steg för steg

Här får du fem tips som hjälper dig att hålla ordning på bilderna. 

1. Du kan snabbt jämföra flera bilder i taget

I ACDSee Photo Studio kan du visa fyra bilder bredvid varandra. Det är perfekt när du vill hitta den skarpaste av flera likadana bilder eller välja ut en bild där huvudmotivet ser allra bäst ut.

Markera bilderna som du vill jämföra. Välj Tools och Compare Images.... Zooma in med hjälp av förstoringsglasen längst upp. Nu kan du flytta på en av bilderna, varpå utsnittet i de övriga följer med. 

Jämföra bilder i ACDSee Photo Studio

På knapparna under de enskilda bilderna kan du klicka på krysset för att radera en misslyckad bild eller välja den bästa med bocktecknet.

2. Du kan välja ut dina favoriter

När du går igenom en mapp med bilder, kan du lätt markera sådana som du t.ex. vill dela med andra eller flytta till en annan mapp. Eller så väljer du ut dem som du vill radera. Du markerar bara bilden i fråga och trycker på ½, så får den en orange markering. 

De valda bilderna markeras med ett bocktecken.

Markera sedan alla bilder med bocktecknet i mappen genom att trycka på Ctrl + ½, varpå du kan radera eller flytta dem.

3. Du kan ta bort dubbletterna

Om du har samma bild liggandes på flera platser, kan ACDSee Photo Studio hitta dubbletterna. 

Välj Tools och Find Duplicates.... Nu kan du välja vilken mapp som ska genomsökas och om filnamnet ska vara detsamma eller om filerna ska vara identiska för att ACDSee ska markera dem som dubbletter.

Efter en sökning får du upp en lista över dubbletterna, så kan du för varje enskild bild välja vilken version som ska raderas.

>Läs också: 6 appar som fotografen behöver ha på mobilen

4. Du kan gruppera dina bilder

En smart funktion i modulen Manage är att du kan sortera bilderna i en mapp efter ett flertal olika parametrar, och du kan till och med sortera i grupper, så att alla bilder som du har tagit med mobilen och bilderna som du har tagit med systemkameran ligger samlade var för sig. 

Du kan även gruppera efter t.ex. stad eller filstorlek. Du väljer bara Group längst upp och vad du vill gruppera efter.

5. Du kan lägga till sökord

I panelen Organize till höger i modulen Manage kan du lägga till sökord till dina bilder under punkten Keywords. Du markerar en eller flera billeder, och sedan kan du skriva in sökord i fältet under Keywords. Om du skriver flera, ska du skilja dem åt med ett kommatecken. Tryck sedan på Enter.

Keywords i ACDSee Photo Studio

Efter hand som du lägger till sökord, visas de i listan undertill, och så kan du använda samma sökord på nya bilder genom att helt enkelt markera de enskilda sökorden.

Sedan kan du använda fältet Quick Search högst upp i användargränssnittet för att hitta bilder med bestämda sökord.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av