Canon HF10

Canon HF10

När man väl har testat HD-TV är det svårt att gå tillbaka till vanlig teve, som upplevs som hopplöst kornig. Med Canons video kamera HF10 kan man ta hemvideoinspelningarna till en ny nivå med filmklipp i omponerande full HD-opplösning.

1 december 2008

Med videokameran HF10 vill Canon göra avancerad HD- video lättillgänglig för hemanvändarna. Kameran kan spela in i en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar med en progressiv signal, vilket motsvarar Full HD. Det ger detaljrika bilder.

Inspelningarna sparas på SD-kort eller i det 16 giga byte stora internminnet, där man får plats med två timmar video. Förutom video kan HF10 ta stillbilder på 3,1 megapixlar.

Kameran är lättjobbad. På den högra sidan väljer man om man vill spela in eller spela upp samt växlar mellan foto och video. Det finns två olika utlösare: en för video och en för stillbilder. Kameran har tyvärr ingen sökare, men under lcd-skärmen finns knappar till de viktigaste funktionerna, så att man kan hålla kameran med båda händerna och därmed få nästan lika stadiga bilder som när man använder en elektronisk sökare

Efersom objektivet endast har 12x zoom och är utrustat med optisk bildstabilisering fick vi relativt oskakiga inspelningar. Inställningsmöjligheterna är begränsade, men det nödvändiga finns där, t.ex. motljuskompensation och manuell vitbalans.

Kameraet har indbygget blitz til fotos samt en videolampe, der rækker et par meter frem og også fungerer fint til opblødning af skygger.

Kameran har inbyggd fotoblixt och en liten videolampa som räcker ett par meter och som även fungerar fint när man vill lätta upp skuggor. Ljudet spelas in i stereo, och man kan ansluta både en lös mikrofon och ett par hörlurar, vilket är ovanligt i den här klassen

En annan praktisk detalj är det automatiska objektivskyddet. Man laddar batteriet genom att ansluta en kabel till kameran, vilket är en platsbesparande lösning som är särskilt välkommen när man packar inför semestern.

Fin skärpa

HD ställer höga krav på bildkvaliteten, men både exponeringen och autofokusen är bra och exakta, och den optiska bildstabiliseringen fungerar fint. Skärpan är enastående, och cmos-sensorn ger härligt brusfria bilder till och med i svagt ljus.

Lydkvaliteten er også fin. Stemmer både foran og bag kameraet går godt igennem, og vindstøj i mikrofonen er under kontrol.

Även ljudkvaliteten är bra. Röster framför och bakom kameran hörs tydligt, och vindbruset är under kontroll. Kameror som HF10, som använder flash-minne, är lite mindre och lättare än andra modeller. Samtidigt är de dyrare än till exempel kameror med hårddisk, som innehåller rörliga delar.

Canon HF10 levereras med programmet Pixela Image Mixer som kan användas för enklare redigering. Videokameran fungerar även med programvara som stöder AVCHD, till exempel Pinnacle Studio 11.

Konklusion

En läcker och lättjobbad liten kamera, som klarar alla vanliga hemvideouppgifter utmärkt. Såväl bild- som ljudkvaliteten är imponerande, även när man ser inspelningarna på en stor tv-skärm.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av