Sony A6300

Världsrekordet i händerna

Sonys nya Alpha6300 har rekordmånga fokuspunkter och världens snabbaste autofokus. Vi har haft möjlighet att känna på den, och här tittar vi närmare på fokussystemet.

15 februari 2016

Alpha6300 har världsrekord i antal fokuspunkter med 425 punkter som är jämnt fördelade över hela APS-C-sensorn. De 425 punkterna använder fasdetektering, men kameran har även 169 punkter som använder kontraster för att ställa in skärpan.

Fasdetekteringen kan exakt mäta avståndet till punkten där man vill lägga skärpan, medan kontrastbaserad fokus justerar efter den största kontrasten eftersom det är där som det är skarpast. De båda systemen samverkar, och det ger bland annat en mycket kort fokussöktid på 0,05 sekund, vilket även det är ett världsrekord.

Den enorma hastigheten möjliggörs bland annat av en bildprocessor som klarar att behandla data väldigt snabbt och en sensor där det ledande lagret har gjorts tunnare så att fotodioderna kan göras större och signalvägen blir kortare.

Systemet har även flera andra fördelar. Det används av det så kallade 4D-fokussystemet som inte nöjer sig med att leta efter avstånd och kontraster, utan även förutspår vart ett rörligt motiv är på väg.

Det gör också att man kan ta 11 bilder i sekunden med följefokus aktiverad och 8,0 bilder i sekunden med liveview. Här kan du se en kort video där vi har känt på den snabba kameran och testar några av fokusfunktionerna. Det mest uppseendeväckande är att fokuspunkterna mycket snabbt hugger tag i motivet och att liveview är helt utan eftersläpningar. Vi återkommer naturligtvis med ett mer utförligt test.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av