Canon Powershot G3
Den första digitala kärleken

Redaktionens första digitalkameror kan ta bilder med en upplösning från 0,3 megapixel till hela 4 megapixel.

Våra första digitalkameror

Vi har drabbats av nostalgiska känslor och tänker tillbaka på när de digitala kamerorna gjorde entré i våra liv.

14 maj 2018 av Louise Hagemann

Kristoffer, teknisk redaktör, 43 år:

2002

Minolta DiMAGE S404
Bra grepp

De två AA-batterierna satt i det stora greppet på kamerans högra sida, och kameran vägde 450 gram. Skärmen var för övrigt på 1,8 tum.

Minolta DiMAGE S404

  • 4,0 megapixel
  • ISO 64–400
  • Pris ca 86000 kr

"Den var inte helt oproblematisk att använda. Den använde vanliga AA-batterier som behövde bytas för jämnan. Dessutom tog den bilderna i en speciell färgprofil, så om man ville få korrekta färger var man tvungen att konvertera bilderna i ett medföljande program när man hade fört över dem till datorn. Det glömde jag rätt ofta.”

Staffan, redaktör, 51 år:

2003

Canon Powershot G3
Sex gånger mer video

Jämfört med föregångaren kunde man spela in videoklipp på hela tre minuter, där det tidigare bara var möjligt med 30 sekunder. Det krävde dock ett höghastighetsminneskort.

Canon Powershot G3

4,0 megapixel

ISO 50–150

En av de första kamerorna med inbyggt ND-filter.

Pris ca 8000 kr

"Jag hade alltid fotat med analoga spegelreflexkameror, och när de första digitala spegelreflexerna kom ut var priset skyhögt. Därför blev jag eld och lågor när Canon lanserade sin G-serie som bestod av kompaktkameror med proffskänsla. 

Min första digitalkamera blev därför Powershot G3. Kameran kunde fota i råformat och hade en programratt i spegelreflexklass, och så kunde skärmen vinklas. Jag var överförtjust och tog en massa bilder på resor till fjärran platser. 

I dag är jag naturligtvis mer kritisk till bildkvaliteten; upplösningen var låg och brusreduceringen var inte vidare bra. Kameran ligger numera undanstoppad i någon låda.”

Bild tagen med Powershot G3
Fin kvalitet

Detta är en av de tidigaste bilderna som vi tog med Powershot G3. Det är en fin bild, men i dag hade vi nog haft en hel del anmärkningar på bruset.

Louise, redaktionschef, 34 år:

2003

Powershot S45
Koll på orienteringen

En ny funktion var att bilderna automatiskt vände sig rätt när man visade dem. Häftigt värre.

© By © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0.

Canon Powershot S45

4,0 megapixel

IS0 50–100

Pris ca 5000 kr

"Jag jobbade i USA, där elektronik var betydligt billigare på den tiden. Påhejad av min teknikintresserade svåger skaffade jag en digitalkamera, trots att jag måste erkänna att jag hade svårt att se poängen – det var ju inte mycket som kunde överträffa den förväntansfulla glädjen med att skicka iväg bilder för framkallning, vänta på dem och spara dem i album.


Jag blev dock väldigt förtjust i kameran och tog med den över hela världen. I Nepal tappade jag den i marken på ett par meters höjd. Den överlevde – nätt och jämt. Alla bilder jag tog efteråt blev suddiga i ena kanten, och om man råkade sätta fingret på objektivskyddet när man fotograferade stängde kameran av sig. Det innebar att det ibland var besvärligt att be andra ta bilder av en.”

Sarah Marie, redaktionssekreterare, 26 år:

2000

Canon Digital IXUS
Den allra första IXUS-modellen

Den första IXUS-kameran lanserades 2000, men eftersom redaktionssekreteraren Sarahs pappa inte blev särskilt biten av fotoflugan gav han samma år bort den till sin nioåriga dotter.

Canon IXUS

2,1 megapixel

ISO 100

Detta var den just då minsta och lättaste kameran med 2,1 megapixel. Den var ungefär lika stor som ett kreditkort – eller ett 2,7 cm tjockt kreditkort. Och det vägde ca 190 gram.

Pris ca 7000 kr

"Jag var bara nio år när jag fick min första digitalkamera. Faktum är att jag aldrig har ägt någon analog kamera. Jag fick ta över den efter min pappa, och de första hundratals bilderna var av mina egna fötter, himlen och löv på träden.”


Klaus, chefredaktör, 46 år:

1997

HP Photosmart
Tidig modell

I april 1997 lanserade HP sitt Photosmart-system som bestod av digitalkamera, fotoskanner och fotoskrivare. Vår chefredaktör var tidigt ute och köpte kameran som var en av de tidigaste digitala modellerna på marknaden.

HP PhotoSmart

0,3 megapixel

Pris ca 3300 kr

"Kamerans 0,3 megapixel fick mina kurskamrater på journalisthögskolan att flockas. Att man kunde se sin färgbild på en skräm sekunden efter att man hade tagit den var helt ofattbart på den tiden, och jag ångrade inte att jag offrade en så stor del av studielånet på kameran. 

1999 bytte jag upp mig till en Kodak med 0,9 megapixel. Då hade pixelracet kommit igång. 2004, ett år efter Bonnier Digital FOTOs födelse, köpte jag min första DSLR – en Canon EOS 10D med 6,3 megapixel.”

1999

Den första videokameran

Canon MV200

Tidning med kamera
Läs och köp

Chefredaktören drog ut och köpte en digital videokamera efter att ha läst ett test om den. Inte för att han behövde den, utan för att han recensionen väckte hans intresse.

"Jag hade läst ett test i en tekniktidning, så jag köpte den och redigerade klippen på datorn, vilket var nytt och trendigt på den tiden. Programmet kraschade för jämnan, men jag tyckte att det var så roligt att det inte störde mig att starta om datorn och börja från början flera gånger per tillfälle.”

Det önskade vi oss då

Vi har tidigare tittat på kamerorna som vi skrev om i tidningen under 2004, 2007, 2011 och 2015.

Det vill säga när vi drömde om 4 megapixel och den första versionen av Lightroom ... 

Du kan läsa mer här:

> Detta var vår högsta önskan 2004

> Detta önskade vi oss 2007

> Detta önskade vi oss 2011

> Detta önskade vi oss 2015

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av