En spegelreflexkamera kräver ett dyrt undervattenshus innan du kan ta med den på dykturen.
Därmed kan en särskild undervattenskamera vara ett utmärkt komplement till fotoväskan när stränder, vågor och vattenrutschkanor står på agendan.
Då får du också helt nya och intressanta motiv med dig hem igen.
> Läs också: 6 tips för snygga undervattensbilder
Vidvinkel är bra
När du ska investera i en undervattenskamera ska du tänka på att ljuset bryts annorlunda under vattnet än vad det gör på land, nämligen motsvarande en brännviddsförlängning på ca 1,4x. Det betyder till exempel att 28 mm motsvarar 40 mm under vattnet.
Tele är ointressant under vattnet, för även det allra renaste vattnet har orenheter som sandkorn och andra partiklar, och dessa blir extra tydliga när det är långt avstånd mellan dig och motivet.
Därmed är ett bra vidvinkelobjektiv ett viktigt redskap under vattnet. Dessutom får det gärna vara ljusstarkt eftersom ljuset är svagare därnere.
Det gör även att du kan använda de korta slutartider som behövs, för under vattnet rör allt på sig – inte minst du själv.
Står ut med mycket
De kompakta undervattenskamerorna kan oftast användas ner till 15–30 meters djup. Flertalet klarar att tappas på golvet från två meters höjd, och några av dem kan till och med användas vid temperaturer ner till tio minusgrader.
Vi har testat sju olika undervattenskameror från Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus och Ricoh, där alla ligger i prisintervallet 1200–3400 kronor.
Som prenumerant kan du läsa hela texten genom att ladda ner artikeln överst på sidan.