Nikon D300s

Recension av Nikon D300s

Föregångaren Nikon D300 blev under två år mäkta populär bland yrkesfotografer och avancerade fritidsfotografer. Efterföljaren kan spela in HD-video, men i övrigt är kameran bara en lätt modifierad d300 med små förbättringar.

3 november 2009

Nikon D300 blev en mycket populär kamera på goda grunder. Den såg bra ut och lät rätt. Huset låg skönt i händerna och kameran var mycket användarvänlig, och inte minst tog den bilder av imponerande kvalitet, även under de svåraste ljusförhållanden. Den var dessutom perfekt integrerad i det stora Nikon-systemet och bakåtkompatibel så långt ögat nådde.

D300s följer samma recept. Den har samma cmos-sensor som föregångaren, och kamerans konstruktion och utformning påminner till förväxling om D300, men med knapparna placerade på nytt sätt. Att den nya modellen skulle kunna spela in video i HD-kvalitet var lätt att förutse. Mer överraskande är det att D300s tar både CFoch SD-kort. Man kan själv via menyerna bestämma vilket kort som ska vara det primära, och så kan man låta kameran spara identiska bilder på de två korten i backup-syfte. Man kan även spara bilderna i jpeg-format på det ena kortet och råformat på det andra, eller helt enkelt låta korten avlösa varandra, så att det sekundära kortet träder in när det primära är fullt.

D300 hade direktvisning av sökarbilden på lcd-skärmen, men funktionen var krånglig att använda. Nu finns det en Lvknapp på kamerans baksida, vilket gör att man använder direktvisningen i större utsträckning. Fokusering vid direktvisning görs antingen manuellt eller genom att man trycker på utlösaren, varvid spegeln fälls ner, kameran fokuserar och spegeln fälls upp med bilden i fokus, eller långsamt med kontrastmätning. D300s saknar ansiktssökning. Vi hade nytta av direktvisningen när kameran stod på stativ och vid videoinspelning, annars inte. Batterikapaciteten anges till 950 bilder, vilket stämmer, men den är något lägre när man använder direktvisning. En annan nyhet är info-knappen, som fyller skärmen med exponeringsdata. Dessutom finns det nu en nyttig OK-knapp mitt i den stora navigeringsknappen. Båda fungerar fint.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 16/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av