Nikon D3000

Recension av Nikon D3000

Nikon D3000 är en utmärkt systemkamera för nybörjare. Den är lätt att använda och underlättar övergången från kompaktkamera till systemkamera. Vi har testat om bildkvaliteten lever upp till förväntningarna.

17 november 2009

Nikon D3000 är en lätt och billig systemkamera som gör det enkelt för nybörjaren att lyckas med sina bilder. Man når snabbt de vanligaste motivprogrammen via inställningsratten. När man väljer ett motivprogram låser D3000 i hög grad andra inställningsmöjligheter. Detta innebär att man inte kan välja exempelvis fokuspunkt och exponeringskompensation, men eftersom kamerans automatik är så bra är detta ett plus.

Dessutom är D3000 utrustad med Nikons hittills bästa guidefunktion som kompletteras av en bra, ljus lcd-skärm på 3,0 tum. I guideläget kan man välja att ta bilder, att visa eller ta bort bilder eller att göra inställningar. När man har valt ett alternativ klickar man sig fram till det man vill göra. När man har hittat den inställning man letar efter kan man läsa om den på skärmen, och man kan dessutom direkt göra den inställning som behövs. Texten är på svenska och lätt att förstå. Olympus var först med guidesystemet, men i D3000 fungerar det lika bra som hos Olympus och överträffar allt som Canon och Sony (och dyrare Nikon-modeller) kan erbjuda. I övrigt har D3000 naturligtvis alla automatiska alternativ samt manuell inställning.

En av de största anledningarna till att byta upp sig från en kompaktkamera är systemkamerans stora, ljusa sökare. På D3000 är bilden med endast 0,8x förstoring bland de minsta på marknaden, men konkurrenternas är inte större. Sökarinformationen är bra och överskådlig, och nu används hela 11 fokuspunkter i stället för de tre som fanns på Nikons tidigare små modeller. I menyn kan man välja att visa stödlinjer i sökaren. Det är ett så bra hjälpmedel att det borde vara aktiverat redan i utgångsläget.

På kamerans vänstra sida sitter funktionsknappen Fn. I standardläget styr knappen självutlösaren, men i menyn kan man omprogrammera den till att styra flera olika funktioner, bland annat manuell inställning av ISO och vitbalans. En nyhet är att man dessutom kan ställa in den så att den styr om stödlinjer ska visas eller ej. Även AE-L/AF-L-knappen kan programmeras till att styra fokusering och exponeringslås.

Kameran kan ställas in direkt via Info-skärmen, där man t.ex. kan välja symbolen för skärpeinställning och sedan växla mellan enkelbild och serietagning. Här är Nikon inte lika bra som Olympus och Sony, som har en betydligt smidigare lösning med färre knapptryck.

Ergonomin är enastående. D3000 har färre knappar än de större modellerna, men knappplaceringen är mycket lik den hos proffsmodellen Nikon D3X, så det lär inte bli svårt att vänja sig om man en dag vill byta upp sig till en mer avancerad kameramodell.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 17/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av