Panasonic S5 II

Panasonic S5 II är den första kameran från Panasonic med hybridfokus.

© Panasonic

Panasonic byter äntligen fokus

Vi har klagat på Panasonics bristfälliga autofokus i åratal, men fullformatskameran Lumix S5 II betyder att stora förbättringar är på gång. Kameran har till och med klassens mest kraftfulla bildstabilisering.

4 januari 2023 av Poul Siersbæk

En av våra största anmärkningar på Panasonics spegellösa systemkameror genom åren har varit att man så envist har behållit den kontrastbaserade autofokusen. Jämfört med konkurrenternas hybridfokus har den helt enkelt inte klarat av att följa motiv i rörelse med samma hastighet och säkerhet.

Med nya Panasonic Lumix S5 II har våra böner om ett modernare fokussystem äntligen blivit hörda.

Dessutom har hastigheten höjts rejält. S5 II kan nämligen ta 30 bilder per sekund. Den äldre S5, som ska fortsätta säljas, kan bara ta sju bilder per sekund. Med den mekaniska slutaren klarar S5 II 9,0 bilder per sekund.

>Läs även: Så bra klarade sig Panasonic Lumix S5

Panasonic S5 II

Sökaren på Panasonic Lumix S5 II har en upplösning på 3,68 miljoner punkter.

© Panasonic

Kraftfull bildstabilisering

Panasonic Lumix S5 II är utrustad med en helt ny bildsensor på 24,0 megapixel, och den kraftigt förbättrade bildstabiliseringen kan nu kompensera för inte mindre än 8,5 exponeringssteg istället för 6,5.

Säker autofokus

Den nya hybridfokusen har 779 fokuspunkter. Fokussystemet använder intelligent motivigenkänning som kan skilja mellan människor och djur. Autofokusen kan också hålla fast vid ett motiv även om andra motiv i bilden rör sig.

Superupplösning

Precis som andra S-modeller kan Panasonic S5 II sätta ihop en serie foton till en bild med superhög upplösning. Det speciella är att S5 II klarar detta även utan stativ. Resultatet blir en bild på 96 megapixel.

Video i 6K

S5 II filmar i 6K-upplösning utan tidsbegränsning, och antalet avancerade inställningar har ökat. Bland annat kan man använda en speciell färgstil, även kallad Color Grading, redan vid själva fotograferingen.

Mer på gång

I samband med lanseringen av S5 II meddelar Panasonic även att det kommer en version med ännu mer inriktning på video än S5 II. Denna kamera heter S5 IIX och börjar säljas först till våren.

Panasonic S5 II kostar 24 990 kronor och S5 IIX kostar 27 990 kronor.

Vi var med vid presentationen i Spanien, där vi var bland de första som fick möjlighet att fotografera med S5 II. I Fördelszonen på bonnierdigitalfoto.se kan du snart läsa vår recension.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av