Nikon Z 50

Ögonigenkänning, inbyggda filter och video i 4K är några av de smarta funktionerna som nya Nikon Z 50 lockar med. 

© Nikon

Liten, lätt och billig: Nikon Z 50 riktar in sig på nybörjare och entusiaster

Nikon har lanserat en ny spegellös systemkamera i Z-serien till ett pris som är överkomligt för de flesta.

10 oktober 2019

Om du drömmer om att lägga vantarna på någon av Nikons spegellösa fullformatskameror men inte är redo att betala de 19 000 kronor som den billigaste modellen kostar, finns det goda nyheter för dig.

Tillverkaren har nämligen precis presenterat Z50 som är en mindre och enklare variant än fullformatsmodellerna Z6 och Z7, och som kostar omkring hälften.

Kameran har en APS-C-sensor på 20,9 megapixel, en elektronisk sökare med 2,3 miljoner punkter och en skärm på 3,2 tum. 

Inbyggd ögonautofokus

Nikon Z50 har ärvt ett flertal avancerade funktioner från toppmodellerna, bland annat den breda Nikon Z-fattningen, den snabba EXPEED 6-processorn och hybridfokus.

Kameran kan ta 11 bilder i sekunden med AF/AE och spela in video i 4K. Dessutom har kameran inbyggd ögon-autofokus, vilket Nikon Z6 och Z7 inte fick förrän vid en senare firmware-uppdatering. 

Nikon Z50

Z 50 har en LCD-skärm på 3,2 tum med touch-knappar som på en mobiltelefon och kan vinklas, så att du lätt kan ta selfies. 

© Nikon

Markant lättare än de större modellerna

Än så länge har vi bara kunnat känna på Nikon Z50 under ett fåtal minuter, men redan nu kan vi säga att kameran lämpar sig finfint för dig som inte vill släpa runt med kilovis av tung utrustning.

Jämfört med Z6 och Z7 är nya Nikon Z50 så lätt att man skulle kunna tro att den är tillverkad helt i plast. Tack vare det sjupa greppet ligger kameran fint i händerna trots den blygsamma storleken.

Nikon Z50

Tack vare det djupa greppet glider kameran inte ur handen i första taget. 

© Nikon

För dig som vill komma vidare från enklare DSLR-modeller

Z50 lämpar sig särskilt väl för nybörjare och entusiaster som redan har en DSLR-kamera i nybörjarklassen och vill komma vidare.

Nikon Z50 har nämligen ett enkelt menysystem i samme stil som tillverkarens DSLR-kameror, så om du redan har en sådan är det lätt för dig att lära dig använda den nya systemkameran.

Kameran har också 20 inbyggda filter för både stillbilder och video samt en 3,2 tum stor skärm som kan vinklas för selfies. Därmed är den också intressant för t.ex. bloggare och vloggare. 

Två helt nya objektiv till Nikon Z-serien

I samband med lanseringen av Z50 släpper Nikon också två nya zoomobjektiv på marknaden, NIKKOR Z DX 16-50mm F.3.5-5.6 VR och NIKKOR Z DX 50-250mm F4.5-6.3 VR.

Priset kommer att vara 10 490 kronor för kamerahuset, 12 090 kronor för kamerahuset och Nikkor Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR och 14 690 kronor för kamerahuset och de båda objektiven.

Du kan även köpa Nikon Z50 och en FTZ-fattningsadapter för 13 690 kronor, så att du kan använda dina befintliga Nikon-objektiv med den nya kameran. 

Nikon NIKKOR Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR

Den nya vidvinkelzoomen i Z-serien väger bara 135 gram och är platt som en pannkaka i inskjutet läge.

© Nikon
Nikon NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR

Trots det stora brännviddsområdet väger den nya telezoomen bara 405 gram, så den kan lätt hänga med i packningen. 

© Nikon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av