Canon EOS RP

Nya Canon EOS RP är Canons andra spegellösa kamera med en stor fullformatssensor.

© Canon

Här slår Canon EOS RP konkurrenten Sony Alpha7 III

Canon har lanserat den billiga fullformatskameran Canon EOS RP. Vi har jämfört kameran med den närmaste konkurrenten.

Nya Canon EOS RP är en billig väg till en halt ny systemkamera med en stor fullformatssensor. Huset har ett rekommenderat pris på 16 599 kronor, vilket gör den till den hittills billigaste fullformatskameran vid lanseringstillfället.

Man kan visserligen få tag på billigare fullformatare, bl.a. Sony Alpha7 II, men då rör det sig om en kamera från en tidigare generation som lanserades 2014. Kameran finns dock fortfarande i handeln.

Den fullformatskameran av den senaste generationen, som prismässigt ligger närmast Canon EOS RP, är Sony Alpha7 III som i dag kan köpas för strax under 24 000 kronor. Nedan har vi jämfört de viktigaste specifikationerna hos de båda kamerorna.

Sony Alpha7 III

I likhet med Canons nya kamera har Sony Alpha7 III en stor fullformatssensor.

© Sony

Upplösning

Canon EOS RP lägger sig med sina 26,0 megapixel strax före Sony Alpha7 III som har 24,0 megapixel. I praktiken borde det inte ge någon nämnvärd skillnad på detaljgraden, eftersom den även påverkas av andra faktorer. Båda kamerorna kan spela in video i 4K.

Autofokus

Canon påstår att deras modell har klassens snabbaste autofokus som ställer in skärpan på bara 0,05 sekund. Kameran har hela 4779 fokuspunkter jämfört med 693 hos konkurrenten.

Det är en stor skillnad, men i praktiken betyder det inte så mycket. Båda kamerorna har nämligen gott om fokuspunkter. Lika viktigt är det att fokuspunkterna hos båda modellerna täcker i princip hela bildytan.

Båda modellerna har ögon-fokus och kan följa motiv i rörelse. Autofokusen hos Canon EOS RP kan dock användas i svagare ljus, nämligen -5 EV, än Sony Alpha7 III som kan användas i -3 EV.

Hastighet

Här drar Sony Alpha7 III ifrån konkurrenten. Kameran kan ta tio bilder i sekunden med följande autofokus, medan Canons nya fullformatskamera kan ta fem bilder i sekunden med låst fokus och fyra med kontinuerlig fokus.

Skärm

Båda kamerorna har en skärm på 3,0 tum. Skärmupplösningen hos Sony Alpha7 III är på 921 600 punkter, medan Canon EOS RP är lite mer detaljerad med 1 040 000 punkter. Båda skärmarna är tryckkänsliga.

Skärmen på Sonys modell kan vinklas uppåt och neråt, medan den kan vridas åt alla håll hos Canon.

Den elektroniska sökaren hos Sony Alpha7 III är på 0,50 tum med en förstoring på 0,78x, vilket är något större än hos Canon EOS RP som har en sökare på 0,39 tum och en förstoring på 0,70x.

Mått och vikt

Båda kamerorna är tämligen kompakta för att vara fullformatskameror. Canon EOS RP är på 133 × 85 × 70 mm och Sony-kameran är på 127 mm x 96 mm x 74 mm.

Canons modell är något lättare. Den väger 485 gram medan Sony Alpha7 III väger 650 gram.

Canon plockar alltså poäng på vikt, upplösning och autofokus som kan användas i svagare ljus, medan Sony Aplha7 III är långt snabbare och har en större sökare.

Redaktionen rekommenderar: Snygg kameraväska

Inför semestern eller fotorundan är en praktisk och rymlig axelväska en bra investering.

Vår nya kameraväska har ett separat utrymme för en surfplatta, så att du enkelt kan ta med den ut och föra över bilder från kameran via wifi.

Du kan få väskan tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Bara väskan har ett värde på 399 kronor. Se erbjudandet här.

Bonnier Digital FOTO

Du kan få väskan tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Bara väskan har ett värde på 399 kronor. Se erbjudandet här.

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av