Fujifilm X-T30

I Norden får vi nöja oss med färgerna svart och silver. På andra platser finns Fujifilm X-T30 även i grafitgrått.

© Fujifilm

Fujifilm X-T30 är årets kupp

Nya Fujifilm X-T30 är fullspäckad med godsaker och påminner mycket om den suveräna Fujifilm X-T3. Priset på den nya kameran är dock så lågt att man undrar om Fujifilm har råkat göra en groda.

Fujifilm har precis lanserat Fujifilm X-T30, och när vi fick in nyheten till redaktionen trodde vi nästan att den japanska tillverkaren hade gjort en tabbe vid prissättningen av kameran.

Saken är den att den suveräna kameran Fujifilm X-T3 kostar omkring 16 000 kronor. Det är 6000 kronor mer än de 9999 kronor som nya Fujifilm X-T30 kostar – trots att de båda kamerorna påminner väldigt mycket om varandra. 

Dessutom utlovar den kamerajätten att kameran har samma utmärkta bildkvalitet som Fujifilm X-T3.

Fujifilm X-T30 vinner över X-T3

Du får också samma sensor på 26,0 megapixel och samma svindlande snabba processor. Autofokusen är faktiskt ännu snabbare och bättre hos nya Fujifilm X-T30, och den hittar t.ex. blixtsnabbt ögonen på personer och låser fast fokus även om de rör sig.

Fujifilm X-T30

Navigationsknappen hos de tidigare modellerna har på Fujifilm X-T30 bytts ut mot en betydligt mer lättanvänd joystick.

© Fujifilm

Alla de snygga filmsimuleringarna medföljer också, bland annat vår svartvita favorit Acros samt 15 övriga. Detta hör inte till vanligheterna bland Fujifilms billigare modeller.

Fujifilm X-T30 är även bra på video

Videodelen har också en massa avancerade funktioner med 4K som har skalats ned från 6K, kompetenta fokusmetoder som håller fast dina motiv och mycket mer.

Fujifilm X-T30

Fujifuilm X-T30 tar åtta bilder i sekunden med mekanisk slutare, 20 med elektronisk slutare och ända upp till 30 med reducerad upplösning.

© Fujifilm

Men när vi tittar närmare på Fujifilm X-T30 hittar vi några få förklaringar till det låga priset.

Håll Fujifilm X-T30 torr

Den största kompromissen hittar man när man jämför med vädertätningen hos Fujifilm X-T3. Den finns inte med på den nya kameran, så man får se upp när det regnar. Skärmen kan inte heller vinklas åt lika många håll som hos storebror, och så är upplösningen hos skärmen och sökaren lägre.

Det påverkar dock inte det faktum att den nya systemkameran är årets hittills bästa bud på en kompakt, lätt och väldigt kompetent kamera med APS-C-sensor till ett oerhört konkurrenskraftigt pris på 9999 kronor. Fujifilm X-T30 kommer ut i butikerna i slutet av mars.

Redaktionen rekommenderar: Snygg kameraväska

Inför semestern eller fotorundan är en praktisk och rymlig axelväska en bra investering.

Vår nya kameraväska har ett separat utrymme för en surfplatta, så att du enkelt kan ta med den ut och föra över bilder från kameran via wifi.

Du kan få väskan tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Bara väskan har ett värde på 399 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av