Fujifilm X-T1

Fujifilm utökar X-serie

X-T10 är en ny systemkamera som hamnar precis under toppmodellen X-T1. Faktum är att den är en X-T1, bara i ett mindre hus och med annat handhavande. Dessutom lanseras ett nytt skarpt objektiv. Vi har fått klämma på nyheterna och är imponerade.

20 maj 2015

Smilgroparna är djupa hos Fujifilm som lanserar ett nytt objektiv och en ny familjevänlig version av X-T1, nämligen X-T10. Den har fullständigt likadant innanmäte som X-T1, inklusive det nye autofokussystemet som nyligen lanserades – läs mer här: http://digitalfotoforalla.se/nyheter/fujifilm-uppdaterar-autofokus-i-x-t1\.

Skillnaden sitter i huset, handhavandet och inte minst i priset.

X-T1

Vi har fått känna på en preproduktionsmodell och märker genast att den något mindre storleken gör att kameran inte ligger riktigt lika bra i handen som X-T1. Man kan för övrigt inte köpa något vertikalgrepp till den nya modellen.

Förutom storleken är handhavandet annorlunda. En nyhet är en växelknapp till fullautomatik så att personer utan fotokunskaper kan ta bilder med kameran.

Och det kan komma till pass, för Fujifilm har sitt helt egna system med programrattar där man på en inställningsratt ställer in slutartider och exponeringskompensation. På X-T1-modellen finns en ratt för iso-kontroll, men på X-T10-modellen har denna ersatts av en programratt som styr kontinuerlig exponering, panorama och annat. Detta kräver en viss tillvänjning.

X-T10 förväntas vara ute i butikerna under juni i färgerna svart och silver. Det rekommenderade priset är 6999 kronor.

Samtidigt med lanseringen av kameran kommer också ett nytt objektiv, FUJINON XF90mm F2 R LM WR, som vi också har känt på. Det tecknar ultraskarpt och vi kan knappt bärga oss tills vi får testa det på riktigt. Det ljusstarka objektivet klarar F2.0 och en närgräns på 60 centimeter vid en fast brännvidd på 90mm.

Det kommer att kosta 8999 kronor.

FUJINON XF90mm F2 R LM WR

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av