Fiffigt trick från Olympus

Med den nya systemkameran Olympus OM-D E-M5 Mark II kan du i ett vips maxa upplösningen.

Olympus är klara med systemkameran OM-D E-M5 Mark II som nyttjar bildstabiliseringen på ett helt nytt sätt. Bildsensorns upplösning är på 15,9 megapixel, men med en speciell inställning tar kameran åtta bilder av motivet och lägger samman dem till en bild på 40,0 megapixel.

Mellan varje bild flyttar stabiliseringen bildsensorn en halv pixel, och den färdiga bilden får därmed betydligt fler detaljer än vad man annars skulle få. Funktionen kan användas till exempelvis landskap eller i studion med kameran på stativ, men funktionen lämpar sig inte för fotografering på fri hand eller motiv i rörelse eftersom allt behöver vara likadant vid de åtta exponeringarna.

Om man fotograferar på fri hand kan man naturligtvis utnyttja den avancerad bildstabilisering för att kompensera för skakningar, och i Olympus OM-D E-M5 Mark II arbetar den i hela fem led. Enligt Olympus kan stabiliseringen ge hela fem exponeringssteg.

Kameran har även tillverkats för action. Huset är tätat så att det klarar damm och vattenstänk, och man kan ta fem råbilder per sekund, tills kortet är fullt. Slutartiden kan komma ner till 1/8000 sekund.

Kameran har er en elektronisk sökare med en upplösning på hela 2,36 miljoner punkter, och den har en förstoringsgrad på 1,48x. Lcd-skärmen är vridbar, och man kan via wi-fi fjärrstyra kameran från en smarttelefon. Priset på kamerahuset kommer att ligga runt 10250 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av