Canon EOS R5

Canon EOS R5 kommer att leverera klassens högsta upplösning med den senaste firmware-versionen.

© Canon

Canon-uppdatering – kamera med rekordhög upplösning får ny firmware

Med ny firmware spränger Canon gränserna och levererar klassens högsta upplösning.

Canon har precis släppt ny firmware till två av sina stora fullformatsmodeller. Det gäller systemkamerorna Canon EOS R3 och Canon EOS R5

Den mest spektakulära uppdateringen är den som gäller Canon EOS R5, för här har Canon lagt till en särskild funktion som tar nio bilder och sätter ihop dem till en bild med en upplösning på hela 400 megapixel. Det är den högsta upplösningen med en fullformatskamera över huvud taget.

Tekniken, även kallad Pixel Shift eller High Res Shot, är inte ny. Den finns även hos exempelvis Sony och Panasonic, men där har gränsen gått vid 240 megapixel. Endast Fujifilms största mellanformatskameror i GFX-serien har kunnat leverera 400 megapixel, så det handlar om en ansenlig prestation.

Kameran flätar själv samman bilderna, så man behöver inte göra det manuellt på en dator. Men bilderna levereras endast i jpeg-format.

>Läs även: Så får du mer detaljer i dina foton

Canon EOS R3

I flaggskeppet EOS R3 kan man nu även spara sin nätverksinställning på ett minneskort och återanvända den i andra kameror.

© Canon

Canon EOS R3 kan prioritera vissa personer

I uppdateringen till Canon EOS R3 har persondetektering tillkommit i kamerans autofokus, vilket innebär att den kan prioritera en viss person som man själv väljer utifrån en referensbild. Man kan spara och registrera upp till tio personer. Funktionen är till exempel mycket användbar vid ett bröllop där man vill prioritera bruden.

Canon EOS R3 har dessutom ärvt funktionen Panning Assist från Canon EOS R7. Funktionen hjälper dig att ta knivskarpa bilder vid panorering och tagning av snabba motiv.

Både Canon EOS R3 och EOS R5 får samtidigt uppdaterade kameramenyer, vilket ger ett modernare utseende och gör dem enklare att använda.

Uppdateringarna är gratis och kan hämtas på canon.se/support/.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av