Bilder från test av Fujifilm GFX 50S
© Klaus Nygaard

7 anledningar till att vi gillar Fujifilm GFX 50S

Vi har haft möjlighet att göra ett första test av den alldeles speciella Fujifilm GFX 50S. Här redogör vi för våra slutsatser i väntan på att kameran ska manglas på allvar i vårt testcenter.

24 januari 2017

1. Bildkvaliteten

Den enorma sensorn i mellanformat är 1,7x större än en fullformatssensor och cirka fyra gånger så stor som APS-C.

Vårt omdöme: Den stora sensorn gav oss enormt mycket detaljer och enastående färgnyanser. Enligt Fujifilm själva rör det sig om världens bästa bildkvalitet. Vi lutar åt att ge dem rätt, men väntar med det slutliga domslutet tills kameran har genomgått mer ingående tester på vår redaktion.

2. Användarvänligheten

Vi hade förväntat oss att en kamera av den här typen skulle ställa större krav på användaren. Proffskameror från Hasselblad och Phase One är till exempel inte till för vem som helst.

Vårt omdöme: Alla entusiaster kan utan problem använda GFX. Om man dessutom är van vid att använda Fujifilms modeller, känns allt välbekant från första stund. Till och med menysystemet känns igen, och knapparna på kameran är logiska och välplacerade.

Display på Fujifilm GFX 50S

3. Touch-skärmen

Den stora skärmen på 3,2 tum har en upplösning på 2 360 000 punkter och kan styras med fingrarna. Dessutom kan den vinklas år flera håll. Observera för övrigt också den fina skärmen på kamerans ovansida, som visar information om kamerainställningarna även när 50S är avstängd.

Vårt omdöme: Det är ett sant nöje att zooma in på sina bilder genom att snabbt dubbeltrycka på skärmen, som för övrigt hör till marknadens bästa.

4. Upplösningen

Den nya kameran ställer 51,4 megapixel till förfogande. Det innebär att du kan göra enorma utskrifter eller beskära bilderna kraftigt och ändå behålla en fin upplösning.

Vårt omdöme: Den höga upplösningen ger så detaljerade bilder att vi nästan inte trodde våra egna ögon. Observera de små informationsskyltarna under tavlorna på bilden av de två dansarna. Här kan man, när man zoomar in till 100 procent, utan problem läsa texterna.

Testbilder Fujifilm GFX 50s
© Klaus Nygaard

5. Objektiven

Fujifilm är kända för sina skarpa objektiv, och de har en lång historia av tillverkning av objektiv i Japan. Det lanseras också tre nya gluggar tillsammans med GFX 50S.

Vårt omdöme: Vi har testat alla tre objektiven, och de är alla mycket imponerande. Inte minst GF 120mm F4.0 Macro är så exakt att minsta lilla ögonfrans tecknas med fantastisk skärpa.

6. Storleken

Kameran väger 825 gram och är 15 x 9 x 9 centimeter. Därmed är den väldigt kompakt för sin klass.

Vårt omdöme: Den nya kameran är i samma storleksordning som en spegelreflex med fullformatssensor, och man kan absolut använda 50S på fri hand. Det rör sig alltså inte om en kamera som uteslutande är avsedd för användning i studion. Vi ser fram emot att testa den i fält, t.ex. på ett bröllop. Och om det kommer en skur klarar 50S det också.

Testbilder Fujifilm GFX 50s
© Klaus Nygaard

7. Sökaren

Upplösningen i den elektroniska sökaren är på inte mindre än 3 690 000 punkter, och den visar 100 procent av bilden som man tar. Man kan även använda sig av en speciell adapter för att vinkla sökaren åt flera olika håll. Man kan bland annat rikta den lodrätt uppåt.

Vårt omdöme: Sökaren är stor, bra och tydlig, och den visar all relevant information om exponeringen med Fujifilms välkända typografi.

Det rekommenderade priset blir 69 999 kronor, så det handlar om en kamera för hängivna entusiaster eller yrkesfotografer. Du kan läsa om kameran verkligen är värd pengarna i ett kommande nummer av Bonnier Digital FOTO, när vi gör ett mer grundligt test av GFX 50S. Och så kan vi ju hoppas på att mellanformatet vinner mark även bland billigare kameror i framtiden.

OBS: Kameran som vi testade var en tillfällig produktionsmodell. Den färdiga kameran kan avvika något från denna.

Testbilder Fujifilm GFX 50s
© Klaus Nygaard
Testbilder Fujifilm GFX 50s
© Klaus Nygaard
Testbilder Fujifilm GFX 50s
© Klaus Nygaard

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av