Zooma in på Saturnus ringar

Trots att det är semestertider ligger Panasonic inte på latsidan. De har nämligen precis lanserat ett riktigt spektakulärt världsrekord.

Nyheten Lumix DMC-FZ72 har ett näst intill otroligt brännviddsomfång på 20-1200 mm. Det motsvarar 60x zoom, som för övrigt kan utökas till 120x med den digitala zoomen. Kameran har enligt tillverkaren en speciell Intelligent Resolution-teknik som sägs ge en bra bildkvalitet trots den vanvettiga zoomfaktorn.

Om man fortfarande inte är imponerad ska man veta att kameran kan förses med en telekonverter som ger en förstoring med ytterligare 1,7x. Därmed kan man komma upp på en brännvidd på astronomiska 4080 mm. Om det är någon som fortfarande är skeptisk kan vi tillägga att man, enligt Pansonic, med den maximala brännvidden kan fotografera Saturnus ringar med FZ72. Tur att kameran har optisk bildstabilisering som kan bibehålla skärpan på världsrymden.

De andra specifikationerna bleknar i jämförelse med den häftiga zoomen, men man får ändå nämna ett en ny mikrofonteknik ska göra det möjligt att spela in video med bra ljud även vid stark blåst. Objektivet har en ljusstyrka som börjar vid F2.8 och slutar vid F5.9 på maximalt tele, och så har man 16,1 megapixel att roa sig med. Om priset är vidare roligt kan vi ännu inte uttala oss om, eftersom Panasonic ännu inte har offentliggjort det.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av