Nikon D810A

Första fullformatskameran för astrofoto

Nikon lockar stjärnfotograferna med D810A, den första DSLR-kameran i fullformat som har utvecklats speciellt för astrofotografering. Men det blir inte billigt att sikta mot stjärnorna.

D810A är en specialversion av D810 som är Nikons flaggskepp inom exponeringar med hög upplösning. För att förhindra rött färgstick begränsar de optiska filtren i vanliga DSLR-kameror överföring av rött ljus i det synliga ljusomfånget. D810A:s optiska filter har modifierats så att överföringen av rött ljus från väte-alfa-spektrallinjen ökas ungefär fyra gånger (jämfört med D810). Detta innebär att fotografer nu har möjlighet att ta bilder av den vackra, äkta röda färgen som är ett signum för nebulosor.

Förutom det nya filtret klarar kameran hög iso-känslighet på 51 800, och den har ett brett utbud av specialfunktioner som gör det möjligt att ta mycket detaljrika bilder av så kallade deep sky-objekt, d.v.s. himlafenomen som nebulosor och galaxer.

Förutom inställningarna Bulb och Time ger den nya manuella inställningen för långa exponeringar möjlighet till exponeringar på upp till 900 sekunder. Man kan även välja att aktivera kamerans elektroniska främre slutarridå för att minimera invändiga vibrationer under exponeringen, vilket reducerar risken för mikrooskärpa i de minsta detaljerna. Under Live View-exponering kan man visa en virtuell förhandsvisning av exponeringen vid de långa slutartiderna.

Nikon D810A förväntas komma till butikerna den 28 maj 2015 till ett rekommenderat pris på huset för 38 490 kronor.

Nikon har samtidigt presenterat nya kameror i andra kameraklasser. Kompaktkamerorna Coolpix S9900 och S7000 med har kraftig zoom på 30x respektive 40x, zoomkamerorna Coolpix P610, L840 och L340 med 60x, 38x respektive 28x zoom, samt två nya vattentäta kameror, Coolpix AW130 som klarar hela 30 meters djup och Coolpix S33 som klarar 10 meters djup.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av