Färgklickar från Pentax

Med den nya spegelreflexkameran K-S1 bevisar Pentax att de inte är rädda för att testa nya idéer. Nu kan du kolla kamerainställningarna på ett helt nytt sätt.

28 augusti 2014

Nya K-S1 finns som standard i tre olika färger, men kan också beställas i nio andra varianter. Det är dock inte bara själva kamerahuset som gör K-S1 till en färgstark pryl. Vid handgreppet, utlösarknappen, programratten och OK-knappen sitter det nämligen led-belysning som indikerar kamerainställningarna.

Lampan vid utlösarknappen lyser t.ex. grönt vid fotografering och rött vid videoinspelning, och när ansiktsigenkänningen är aktiverad visar antalet tända lampor i handgreppet hur många ansikten som kameran har registrerat.

K-S1 har 20,1 megapixel, och ISO går upp till 51 200. Bildsensorn är utan lågpassfilter, vilket sägs ge mer detaljerade bilder. Normalt ger filtret bilderna en aning för att undvika fula moarémönster som kan uppstå om man fotograferar gitter eller randigt tyg. När man tar bort filtret ökar skärpan en aning. Till de speciella motiv där moaréefekter kan uppstå kan man aktivera kamerans simulerade filter där bildsensorn skakas en aning under exponeringen.

Till skillnad från flera andra Pentax-modeller är kameran inte vädertålig. Den kan ta 5,4 bilder i sekunden och har en optisk sökare som visar 100 procent av motivet. Det rekommenderade priset för huset är 6099 kronor, och det kan även köpas tillsammans med ett objektiv på 18-55 mm för 6599 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av