De första upplevelserna med Canon EOS 5DS

Som bland de första i landet har vi fått leka med nya Canon EOS 5DS. Vi har haft tid att testa en del av kamerans nya och intressanta funktioner. Och vi är inte besvikna.

För tre månader sedan lanserade Canon sitt spegelreflexflaggskepp EOS 5DS med en rekordhög upplösning på 50,6 megapixel. Kameran har ännu inte kommit ut i butikerna, men som de första i Skandinavien har vi haft kameran i händerna och kunnat testa den spännande kameran. Den är till förväxling lik EOS 5D Mark III, så Canon har med andra ord behållit den klassiska och fulländade kameradesignen trots att kameran har fått bland annat en högre upplösning och en ny processor.

En sak som slår en när man fotograferar med EOS 5DS är det dämpade och eleganta slutarljudet. En annan fin detalj er möjligheten att se olika typer av information om bilden vid skärmvisning genom att helt enkelt flytta joysticken uppåt eller nedåt. Det gör bland annat att man snabbt kan växla mellan RGB-histogram och vanligt histogram.

Kameran har också fått en ny timelapse-funktion där man genom att ställa in kameran för intervallexponering, så att kameran tar en lång rad bilder, automatiskt kan lägga samman dem till en film där man till exempel kan se molnformationer i rörelse. Timelapse-förloppet är därmed snabbt redo för överföring och delning. Det fungerar oklanderligt, och vi ser stora möjligheter med funktionen.

Vi fick generellt ett mycket gott intryck av kameran. Den fungerade i stort sett fint, även om den reagerade lite långsamt under vissa förhållanden. Detta beror på att det rör sig om en preproduktionsmodell med firmware som inte är helt färdigutvecklad. Av samma anledning kan vi inte visa testbilderna i sin ursprungliga upplösning. Canon håller på att finputsa kamerans firmware så att allt ska vara klart när kameran förhoppningsvis snart släpps i butikerna. Vi kan nästan inte bärga oss tills vi får göra ett noggrannare test av den häftiga kameran.

Timelapsevideo:

Unboxing:

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av