En hålkamera kan du bygga själv
© Shutterstock.

Så här gör du en hålkamera

Med vanliga föremål som du har hemma plus lite fotopapper kan du bygga en egen primitiv kamera

26 maj 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

En modern kamera är ett litet under av avancerad teknik, men i sin mest grundläggande form är en kamera faktiskt bara en mörk låda som släpper in lite ljus. Och det är något du ganska snabbt kan göra själv. 

Att göra en egen hålkamera kan vara ett roligt litet projekt, som samtidigt är lärorikt om man vill förstå hur en kamera fungerar på grundläggande nivå.

Det här behöver du för att göra en hålkamera:

Ljustät låda (eventuellt en skokartong).
Svart papper
Svart tusch
Svart tejp
Aluminiumburk
Nål
Lim
Sax
Linjal
Vass kniv
Fotopapper
Röd mörkrumslampa
Framkallningsvätska
Fixeringsvätska

1. Mörklägg lådan

Ordet ”kamera” betyder mörkt rum. När du bygger en hålkamera förstår du varför. En hålkamera är denna grundidé i dess renaste form.

Allt bygger således på en helt mörk och ljustät låda. En skokartong går bra, eftersom den är stor nog att rymma ett fotopapper.

För att göra lådan helt mörk limmar du fast svart papper på insidan av den: i botten, på sidorna och i locket. Använd linjalen för att mäta upp lådan och klipp till lagom stora bitar av pappret. Måla med svart tusch på ytor i lådan som inte täcks av pappret, till exempel i hörnen och på andra ställen.

Använd den svarta tejpen för att täcka lådans alla ytterkanter där ljus kan komma in. Eltejp passar utmärkt, eftersom ljus har svårt att tränga igenom den robusta tejpen.

2. Gör en bländaröppning

Rita ett X i mitten på lådans ena sida där det lilla hålet ska vara. Ta sedan aluminiumburken, t.ex. en läskburk, och skär ut en bit av den på cirka 3 x 3 cm. Måla en markering med tusch på cirka 1,5 x 1,5 cm runt mitten av X:et på din låda.

Skär ut den markerade delen ur lådan med kniven. Var försiktig så att du inte skär i pappret inuti lådan. Det kan orsaka ljusläckor som skadar ditt foto.

Stick hål i aluminiumstycket med nålen. Tryck inte in nålen hela vägen eftersom det gör att hålet blir för stort.

Tejpa fast aluminiumbiten så att den täcker hålet du har gjort i lådan. Nu har du skapat kamerans bländare. 

3. Dags för slutaren

Nu ska vi göra slutaren. Den kan du helt enkelt göra genom att klistra fast en bit tejp framför det lilla hålet. 

En hålkamera kan se ut på många sätt.
Så kan en hålkamera också se ut.© Shutterstock.


4. Så här använder du hålkameran

Klipp till fotopappret i ett mörkrum så att det passar i lådan på motsatt sida från det lilla hålet. Tejpa fast fotopappret så att det sitter mittemot hålet och stäng sedan lådan så att inget ljus kommer in i den. Och glöm inte att det lilla hålet ska vara täckt med tejp.

Placera lådan så att det lilla hålet är riktat rakt mot motivet som du vill föreviga. Dra sedan bort tejpen från hålet. Var försiktig så att lådan inte skakar när du gör det.

Hålets storlek och mängden ljus avgör slutartiden (precis som på en modern digital kamera!). Utomhus när det inte är mulet blir slutartiden vanligtvis omkring 30 sekunder, medan den kan vara flera minuter när du fotograferar inomhus.

När du tror att den perfekta slutartiden har gått, sätter du tillbaka tejpen för hålet. Gå sedan tillbaka in i mörkrummet och ta ut fotopappret.

En hålkamera registrerar motivet på det här sättet.
Så tar hålkameran din bild.© Shutterstock.

5. Framkalla ditt foto

Nu börjar det bli lite mer fototekniskt. Om du har arbetat med gammaldags analog fotografering känner du till processen. Om inte – häng med …

Var mycket noga med att inte utsätta ditt fotopapper för ljus innan du är klar med den kemiska processen. Ditt mörkrum måste vara helt mörkt. Använd en röd mörkrumslampa för att se vad du gör. De kostar inte så mycket.

Ta ut fotopappret ur hålkameran. Lägg pappret i ett tråg med framkallningsvätska och låt det ligga kvar i två minuter.

Ta sedan upp pappret med en stekpincett och lägg det i ett annat tråg med fixeringsvätska. Där ska det ligga i 30 sekunder. Sedan kan du ta upp pappret och skölja av det med vanligt vatten.

Se massor av bilder med och av hålkameror på Instagram.

När du fotograferar med en hålkamera är det framkallningsprocessen som är den största tekniska utmaningen.
Framkallningsprocessen är den mest tekniskt krävande delen när man fotograferar med en hålkamera.© Shutterstock

Vi har kommit en god bit på väg. Nu har du vad som motsvarar ett bra, gammaldags negativ. Du kan nu välja att fortsätta på den primitiva, analoga vägen och framkalla negativet själv. Eller så kan du skicka det till en fotobutik. 

Ett mycket enklare sätt är att skanna bilden, antingen med en fotoskanner eller helt enkelt genom att ta en bild av den med mobilen. Sedan kan du ”framkalla” den i Photoshop. Öppna bilden, välj Justeringar och sedan Invertera. Då omvandlas ditt negativ till en vanlig svartvit bild.

Bildkvaliteten kommer att vara långt ifrån optimal men ett foto från en hålkamera har en viss charm, och som en bonus får du tillfredsställelsen av att ha tagit en bild med en kamera som du själv har byggt.   

En hålkamera kan ge rätt skarpa bilder om bara motivet är relativt stilla.
En bild från en hålkamera är inte tekniskt perfekt men har en viss charm.© Shutterstock.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av