Objektivet i en systemkamera är av en helt annan kaliber än i en smartphone.
Mobil och systemkamera. Förbättringen av bildkvaliteten är enorm när du byter från mobil till systemkamera.
© Shutterstock.

Så här byter du från mobil till systemkamera

Att byta från en mobiltelefon till en systemkamera ger dig betydligt bättre bilder, och det behöver inte alls vara svårt. Här berättar vi hur du bäst kommer igång med en systemkamera.

1 juni 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

En mobil är bra när du dokumenterar vardagen i bilder och filmklipp, men för att ta bilder som verkligen är oförglömliga måste du ha en riktig kamera. Det behöver inte vara dyrt eller krångligt att komma igång. Här berättar vi hur du enkelt byter från en mobiltelefon till en systemkamera.  

1. Börja med en prisvärd modell

2. Välj ett allsidigt zoomobjektiv

3. Starta med auto

4. Använd kamerans app för att dela bilder

1. Börja med en prisvärd modell

Spendera inte alla sparpengarna på den dyraste kameran du kan hitta. Det krävs mycket övning innan du lär dig att använda den och alla funktionerna fullt ut. Börja i stället med en bra mellanklassmodell. En sådan har alla kameratillverkare. 

De kostar normalt 10 000–12 000 kronor och kan köpas i paket med ett objektiv som passar till.

Budgetvänliga systemkameror är ofta mer kompakta än de dyrare modellerna, eftersom de använder mindre bildsensorer.
Fuji X-T20

Fujifilm tillverkar utmärkta kameror i mellanklassen.

© Shutterstock.

2. Välj ett allsidigt zoomobjektiv

Vilket objektiv du använder är avgörande för vad du kan använda kameran till. Ditt första objektiv bör därför vara ett allsidigt objektiv som kan användas i de vanligaste fotosituationerna. 

Ett zoomobjektiv med en brännvidd på 24–70 mm är ett bra val. Det sträcker sig från måttlig vidvinkel till måttligt tele. Faktum är att det är samma räckvidd som de flesta mobiler med optisk zoom erbjuder. 

Om du vill ha en snygg bakgrundsoskärpa i dina foton ska du välja ett objektiv med stor bländaröppning. Det anges med ett F framför en siffra. Ju mindre siffra desto större bländaröppning, men samtidigt blir objektivet ofta dyrare.

Du får ett mångsidigt allroundobjektiv om du väljer en brännvidd på 24–70 mm.
24–70 mm objektiv.

Ett zoomobjektiv med en brännvidd på 24–70 mm täcker många motiv, från landskap till porträtt.

© Shutterstock.

3. Starta med auto

Använd autoläget de första gångerna du använder kameran. Det är markerat med Ai på kamerans programratt. Då är det lika enkelt att fotografera med kameran som med mobilen. Förutom att du kommer att uppleva betydande förbättringar.

I många fall kan kameran känna igen människor, djur och fordon. Det blir också enklare att se motivet på kamerans stora skärm eller i den elektroniska sökaren, om kameran har en sådan. Och inte minst har kameran en särskild utlösarknapp och knappar för andra viktiga funktioner. 

När du är redo att gå ett steg längre väljer du P-läget. Då föreslår kameran optimala inställningar, men du har möjlighet att justera alla parametrar. På så sätt kan du bekanta dig med funktionerna i lugn och ro utan att hoppa direkt till det manuella läget.


Ta de första bilderna i det här läget och bekanta dig med kameran i lugn och ro innan du går vidare till mer manuella program.
Auto-läge.

I det här läget väljer kameran alla inställningar själv. Du behöver bara trycka på avtryckaren.

© Shutterstock.

4. Använd kamerans app för att dela bilder

Alla nyare systemkameror har en app som du kan ladda ner till mobilen. Med appen kan du enkelt föra över bilder från kameran trådlöst till din mobil och dela dina bilder direkt i sociala medier, skicka dem till kompisar och allt annat du är van vid att göra med dina mobilbilder. 

Du får alltså det bästa av två världar. Systemkamerans bildkvalitet kombinerad med mobilens smarta kommunikationsegenskaper.

Använd kamerans app för att överföra bilder till mobilen.
Bilddelning mellan mobil och systemkamera.

Till alla nyare kameror finns en app som kan hämtas till mobilen och användas för att överföra bilder mellan de två enheterna.

© Shutterstock.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av