Bildbehandling på mobiltelefonen: Så gör du bilderna bättre på mobilen
© Le Buzz // Unsplash

Så gör du bilderna bättre på mobilen

Med bara några få tryck på mobilskärmen kan du blixtsnabbt förbättra dina mobilbilder. Här visar vi hur du kan göra mobilbilderna bättre på iPhone- och Android-modeller.

Du behöver inte ladda ned (eller köpa) särskilda appar för att göra mobilbilderna bättre direkt på telefonen. 

Både Android- och iPhones-mobiler har nämligen inbyggd bildbehandling som snabbt kan göra dina bilder mycket bättre.

Så gör du bilderna snyggare på iPhone

På en iPhone använder du helt enkelt appen Bilder, där alla dina bilder redan ligger. 

Välj en bild och tryck på Redigera.

Ofta krävs det inte mer än ett tryck på trollstaven högst upp till höger för att bilden ska se betydligt bättre ut. Funktionen analyserar bilden och förbättrar den automatiskt med avseende på bland annat kontrast, exponering och färger.

Nedan ser du originalbilden till vänster, och till höger kan du se bilden efter att vi har använt automatisk förbättring, vilket har gett klarare färger och bättre kontrast.

Om du vill göra andra förbättringar trycker du på vridreglaget längs ned. Nu kan du justera ljushet, färger och göra om bilden till svartvitt. Om du trycker på pilen vid var och en av de tre punkterna får du fram ytterligare alternativ.

Här kan du bland annat korrigera färgstick samt justera skuggor och kontrast med mera. 

Om du håller ned ett finger på själva bilden kan du alltid se den ursprungliga versionen av bilden för att jämföra. Tryck på OK när du är nöjd.

> Läs mer om iPhone

Så får du finare bilder på Android

På de allra flesta Android-telefoner medföljer appen Google Foto. Annars kan du ladda ned den gratis i Google Play. Den finns för övrigt även tillgänglig för iPhone. 

I appen kan du gratis ladda upp alla dina bilder till molnet, och dessutom får du bra bildbehandlingsmöjligheter.

Välj en bild och tryck på ikonen med de tre skjutreglagen nederst på skärmen. Här kan du trycka på Automatisk för att snabbt förbättra bl.a. kontrast och färger.

Om du vill justera mer i detalj trycker du återigen på ikonen med de tre skjutreglagen, så kan du justera ljushet och färger eller använda funktionen Pop som justerar utifrån olika parametrar för att göra bilden klarare.

Tryck på pilarna vid Ljus eller Färg för att få fram ytterligare alternativ. Här kan du bl.a. ändra hudtoner, färgmättnad, kontrast, högdagrar och skuggor. Du kan hålla ner ett finger över bilden för att jämföra med originalet. Klicka på SPARA överst på skärmen när du är nöjd.

> Läs mer om Android-mobiler

Vill du få ännu fler möjligheter med din mobiltelefon? Då kan du just nu börja prenumerera och få tre objektiv till mobilen samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av