Mobilkameran – glöm inte skärmen för bästa utbyte

Att alltid kunna slänga fram sin mobil när det är ett ögonblick som man vill fånga på bild är en självklarhet idag. Kamerorna idag i våra mobiltelefoner blir allt mer avancerade och producerar allt bättre bilder, men för att snabbt kunna dela med sig av den fantastiska bilden krävs det så mycket mer av mobilen än själva kameran.

10 juni 2021

Vid de flesta lanseringarna av nya mobilmodeller är det ofta förbättringarna av kameran som presenteras bland som ett av de största argumenten för att uppdatera sin mobil. Övrig prestanda för bildbearbetning och hur till exempel skärmen är anpassad för bästa bildåtergivning glöms ofta bort i sammanhanget. Men faktum är att de flesta både tar bilden med mobilen, använder mobilen för att titta på bilder och för att visa andra, samt bearbetar den i olika appar. Där för är skärmen och dess prestanda definitivt något att ha koll på när man väljer mobil för kamerans skull. Med en kraftfull och snabb processor kan man ha så mycket mer roligt med sin mobil, förutom att redigera bilder kan du se filmer och spela på casinon utan licens till exempel.

Bra mobilkamera

Att ha en bra kamera är trots allt grunden för att kunna ta riktigt bra bilder med mobilen. Samsungs mobiler har varit ledande i kamera-racet i många år, och den nyaste modellen Galaxy S21 Ultra 5G gör ingen besviken. Med fyra separata kameror på baksidan som är specialiserade på var sin uppgift blir bilderna precis så som man önskar! Självklart har den dessutom även den idag så viktiga selfiekamera.

108MP Wide
12MP Ultra wide
10M Telephoto (3x)
10M Telephoto (10x)
Max. zoom upp till 100x

Att jämföra med Apples nyaste modell Iphone 12 PRO

12 MP (ultravidvinkel, vidvinkel och tele)

2× optisk inzoomning

4× optiskt zoomomfång

Upp till 10× digital zoom

Processor

I nya Samsung hittar man en 5NM processor, 12 GB RAM-minne med upp till 512GB minne kan du lagra en himla massa högupplösta bilder innan det är fullt och en rensning eller tankning är nödvändig.

Apples nyaste modell har deras nyaste A14 Bionic-chip, vilken ger 64ARMv8 och 512GB minne. Den extremt snabba processorn gör att allt man vill utföra i telefonen har möjlighet att behandlas snabbare än vad som uppfattas.

Skärmen – förhöjer upplevelsen

Samsung har jobbar hårt på upplevelsen när man tittar på skärmen, det märks att den är lite mer fritidsanpassad medan Iphone är en bättre telefon för jobb med alla praktiska appar och kompatibilitet. Även om man även fotar i jobbet är ju just mobilen oftast just något som man använder på fritiden.

Hur man uppfattar skärmen och bildåtergivningen är svårt att jämföra med siffror och tekniska termer. Ögat uppfattar olika för alla, det vissa upplever som en lättare bild att titta på under en lång tid tycker andra är lite suddigt. Det bästa tipset är att jämföra hur just du upplever de olika skärmarna ”live”.

Till sist

Till syvende och sist är det upp till tycke och smak och hur du använder telefonen vilken mobil som man vill ha som ständig följeslagare de närmaste åren. Att byta tillverkare är väldigt påfrestande i början, men det kan löna sig om man börjat växa ifrån målet för den tillverkaren som man är van vid. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av