Här är det olagligt att ta selfies

Vi tar alla selfies då och då, men på vissa platser i världen är det faktiskt förbjudet och det kan kosta dig enorma böter – och till och med ditt liv – att bryta mot förbuden

8 juni 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Varje år dör fler människor i olyckor relaterade till selfies än i hajattacker. Oförsiktighet i samband med att man tar självporträtt med mobilen leder till ett ökande antal dödsolyckor där drunkning, trafikolyckor och fallolyckor utgör de vanligaste dödsorsakerna. 

Därför införs nu allt fler ”no-selfie”-zoner på platser som visat sig ha extra stor risk för selfierelaterade dödsfall. 

På andra ställen införs förbud eftersom man vill begränsa alkoholintaget eller inte vill att hemligheter ska komma ut. Här är tre platser där det är förbjudet att ta selfies.

Indien: Zoner med selfieförbud efter flera dödsfall

Den indiska storstaden Bombay har haft väldigt många dödsfall orsakade av selfies. Därför har staden infört zoner där det är förbjudet att ta selfies. 

De 16 zonerna där det är förbjudet att ta selfies inkluderar stora turistattraktioner som promenaden Marine Drive och stranden Girgaum Chowpatty.

Thailand: Ölselfies kan bli dyra

Semesterparadiset Thailand har inte stängt av ölkranarna, men de vill inte att man ska lägga ut bilder där man dricker öl och andra alkoholhaltiga drycker i sociala medier. 

Om man bryter mot förbudet kan det kosta kosta över 100 000 kronor i böter.

Sverige: Selfiepinne inte omtyckt

Förbud mot att använda selfiepinne råder på många museer världen runt, så även i Sverige. Bland annat får den inte användas på Moderna museet i Stockholm. I New York är selfiepinnen förbjuden på många museer, och i London får man inte ta selfies på Towern.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av