Bättre bilder med mobilen

Tack vare fenomenal upplösning och kraftfulla processorer är de nya smarttelefonerna på god väg att konkurrera ut kompaktkameran. Se här hur du utnyttjar den nya tekniken.

23 september 2014

Många fotografer tar till mobilen framför kompaktkameran när spegelreflexutrustningen har lämnats hemma. Det beror bland annat på att kamerorna i moderna mobiltelefoner nu ger en imponerande hög bildkvalitet. Det gäller t.ex. telefoner som Nokia Lumia 1020, som bjuder på sensationella 41,3 miljoner pixlar och ett objektiv från Carl Zeiss, samt Iphone 5S med den blixtsnabba A7-processorn. Förutom den riktigt fina bildkvaliteten är det lätt att genom telefonen dela sina bilder med släkt och vänner via tjänster som Facebook och Instagram. På tjänsten Flicker tas merparten av den dagliga bilduppladdningen nu med Iphone.

Oavsett om du äger den ena eller den andra telefonen finns det vissa tekniker som du gärna kan använda. I artikeln går vi igenom både enkla tekniker och avancerade möjligheter. Det gäller t.ex. panorama och HDR. Du kan också se vilken extrautrustning du bör ha om du vill skämma bort telefonen och ta annorlunda bilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av