Sony Xperia 1 V

Sony Xperia 1 V är ett nytt mobilflaggskepp som kan filma i proffskvalitet.

© Sony

Sony Xperia 1 V: Ny sensortyp utmanar konkurrenterna

Sony Xperia 1 V är Sonys nya flaggskepp på mobilsidan. Modellen är världens första med stackad sensor.

Sony har idag lanserat två nya mobiler i sin Xperia-serie. Toppmodellen är Xperia 1 V. Till skillnad från föregångaren Xperia 1 IV är Xperia 1 V utrustad med en helt ny sensortyp som är besläktad med tillverkarens ledande spegellösa systemkameror. 

>Läs även: Så här tar du den bästa selfien

Sony Xperia 1 V

Precis som den spegellösa systemkameran Sony A1 har även Sony Xperia 1 V en stackad bildsensor som motverkar s.k. rolling shutter.

© Sony

Bättre i svagt ljus

Det handlar om en så kallad stackad bildsensor, som i detta fall består av två lager. Enligt Sony har den bland annat betydligt bättre brushantering när du fotograferar i svagt ljus. Sensorn är också större än i Xperia 1 IV. Den är nämligen på 1/1,35 tum med en upplösning på 48 megapixel. Den tillhörande kameran är på 24 mm med bländare F1.9.

Det finns dessutom ett tele på 85–125 mm med bländare F2.3–2.8 och en upplösning på 12 megapixel. Slutligen finns det en ultravidvinkel på 16 mm med F2.2 och en upplösning på 12 megapixel.

Sony Xperia 1 V har en skärm på 6,5 tum med 4K-upplösning, och den filmar i 4K. Telefonen väger dessutom bara 187 gram. Priset är 14 990 kronor. 

>Läs även: Så bra är iPhone 14 Pro

Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V är världens lättaste 5G-mobil.

© Sony

Den mindre modellen Sony Xperia 10 V med en traditionell sensor och lägre upplösning väger bara 161 gram och kostar endast 4 990 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av