Canon Powershot G7 X Mark III + G5 X Mark II

Canon Powershot G7 X Mark III och G5 X Mark II har fått ess på handen.

© Canon

Två nya kameror i Canons klassiska G-serie

Canon har uppdaterat två av sina kompaktkameror i G-serien och konkurrerar direkt mot Sonys RX-serie. Här kan du se vad de nya Canon Powershot G5 X Mark II och G7 X Mark III har att erbjuda.

9 juli 2019 av Poul Siersbæk

När Canon år 2000 lanserade kameran Powershot G1 blev det början på en lång och historisk kameraserie som på allvar fick den kräsna fotografen att pröva på digital fotografi. 

Kameraserien har under loppet av de 19 åren gått igenom en enorm utveckling, och de 3,0 megapixel G1 kunde prestera är nu avlöst av sensorer på både 20,0 och 24,0 megapixel. G-serien är nämligen inte bara en enda kamera som byts ut med jämna mellanrum, utan serien består av hela fem modeller i olika prisklasser.

Två av kamerorna i mellangruppen har nu fått en länge efterlängtad översyn. Det rör sig om Powershot G5 X Mark II, som avlöser den fyra år gamla Mark I, och Powershot G7 X Mark III, som tar över efter Mark II-versionen från 2016.

Canon Powershot G5 X Mark II

Mark II-versionen av G5 X har övergett sitt DSLR-liknande yttre och påminner nu om den mindre modellen G7 X Mark III.

© Canon

Canon utmanar Sony

Canon Powershot G5 X II har fått en omfattande översyn jämfört med föregångaren. Det betyder bland annat att kameran inte längre har en DSLR-liknande design med ett stort sökarhus upptill. Det betyder däremot inte att sökaren är bortrationaliserad. Den finns nu i stället som en dold popup-sökare.

Kamerans hjärta är en 1"-sensor på 20,0 megapixel. Det rör sig om en så kallas stackad CMOS-sensor som även återfinns i flera av Sonys avancerade och kompakta RX-kameror. Dessutom är G5 X Mark II utrustad med en ny Digic 8-processor.

Något som är särskilt intressant med kameran är dock zoomobjektivet som täcker 24–120 mm. Det har en imponerande ljusstyrka på F1.8 till F2.8. Objektivet har dessutom en programmerbar inställningsring.

Canon Powershot G5 X Mark II

Canon Powershot G5 X Mark II är 11,1 x 6,1 x 4,6 cm stor och väger 340 gram.

© Canon

Förutom den praktiska sökaren har kameran en tryckkänslig skärm som kan vinklas uppåt 180 grader. Men kontinuerlig autofokus kan kameran kan fotografera serier på 8 råbilder i sekunden i upp till 30 bilder i taget.

Canon Powershot G5 X Mark II kostar 10 599 kronor och kommer ut i butikerna under augusti.

Canon Powershot G7 X Mark III

Canon Powershot G7 X Mark III har en upplösning på 20,0 mio. pixels.

© Canon

Mindre modell för fickan

Nya Canon Powershot G7 X Mark III är något mindre än G5X Mark II, men de båda kamerorna påminner designmässigt väldigt mycket om varandra. Kameran har dock ingen sökare, och brännviddsområdet är något mindre med 24–100 mm.

Kameran har, i likhet med den större modellen, en 1"-sensor på 20,0 megapixel och en ny Digic 8-processor.

Canon Powershot G7 X Mark III

Som hos den större modellen finns det en programmerbar inställningsring runt objektivet.

© Canon

Canon Powershot G7 X Mark III har måtten 10,5 x 6,1 x 4,1 cm och väger bara 304 gram. Skärmen är vridbar och kan vinklas 180 grader uppåt.

Kameran kommer till butikerna i augusti till ett rekommenderat pris på 8999 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av