Panasonic Lumix DMC-FZ38

Recension av Panasonic Lumix DMC-FZ38

Panasonic FZ38 kan få den mest inbitna systemkameraanvändare att tveka när det är dags att packa resväskan. Bildkvaliteten är nästan lika bra som hos en systemkamera, och zoomomfånget är helt enkelt enastående.

16 december 2009

Vi har testat en kompaktkamera som har ett osedvanligt bra objektiv. Och det är just objektivet som är en av de största anledningarna till att vi utdelar ett av de högsta betyg vi någonsin har gett en kompaktkamera.

För det första täcker det ett zoomomfång som går från kraftig vidvinkel på 27 mm till imponerande tele på motsvarande 486 mm, vilket motsvarar vad många yrkesfotografer använder till naturoch sport. Zoomtiden mellan ytterlägena är 2,7 sekunder, och när man zoomar rör sig objektivet minimalt och ändrar bara längd med högst två centimeter. För det andra har kameran bildstabilisering i objektivet, och den är så effektiv att man kan fotografera handhållet med tre till fyra steg längre slutartider än normalt.

Sist men inte minst har vi bildkvaliteten. Ingen missteckning syns till, och skärpan är fin i hela zoomomfånget, till och med vid full bländare.

Anpassar inställningarna

Objektivet får bra uppbackning av en lång rad utmärkta autofunktioner. Motivprogrammen är relativt enkla att använda, men många andra funktioner ställer man in genom att trycka på knappar som reagerar långsammare än en programratt. Funktionen iA analyserar motivet och upptäcker automatiskt om det rör sig om en makrobild, en solnedgång eller ett porträtt, och anpassar kamerainställningarna efter detta. Den motivtyp som kameran väljer att använda visas som en liten ikon längst uppe till vänster på kamerans skärm eller i sökaren.

Vid ISO 400 och därunder blir bilderna fina utan kraftigt brus även i svagt ljus. Sedan sätter brusreduceringen igång och gör att förlusten av små detaljer blir mer synlig än bruset. Allt sammantaget kan resultatet vid höga ISO-värden jämföras med de bästa konkurrenterna.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 18/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av