Canon PowerShot G11

Recension av Canon Powershot G11

Vi har tidigare utsett Powershot G10 till det bästa alternativet till en systemkamera. Nu kommer efterföljaren, men Canon har överraskande nog sänkt upplösningen med nästan en tredjedel och dessutom valt en mindre skärm.

27 november 2009

Modellerna i Canons G-serie är kända för fin bildkvalitet, snabba reaktionstider och robust konstruktion. De vänder sig till krävande hobbyoch yrkesfotografer som vill ha ett litet och lätt komplement till systemkameran. Powershot G11, som tar över efter G10, är överraskande på flera sätt. Den har lägre upplösning och mindre skärm än föregångaren och kan inte spela in video i HD. På papperet påminner den förvånansvärt mycket om G7, som lanserades 2006. Det är dock på goda grunder som Canon har valt lägre upplösning och mindre skärm. Föregångarens fasta 3,0-tumsskärm har ersatts av en skärm på 2,8 tum som kan vridas och vinklas i alla riktningar, och det är en stor fördel.

Underbart lite brus

Att Canon har valt en lägre upplösning beror på att äldre kompaktkameror ofta kritiseras för att ta för brusiga bilder vid höga ISO-värden i svagt ljus. Och den nya G-modellen är ett bra bevis på att det är kompaktkamerornas små sensorer som orsakar detta problem. G11 har samma objektiv och Digic 4-processor som sin föregångare, och båda kamerorna har en bildsensor på 7,6 x 5,7 mm, men medan G10 har 14,6 megapixlar på denna lilla sensor, har den nya modellen endast 10,0 megapixlar. Det betyder att pixlarna är större och därmed att signal/brusför-hållandet är bättre. Och det visade sig som väntat att G11 med sina större pixlar ger betydligt mindre brus vid höga ISO-värden i svagt ljus. På G10 var det högsta ISO-värdet 1 600. På G11 kan man välja ISO 3 200, och till och med vid detta värde blir bilderna fullt acceptabla och mindre brusiga än G10:ans ISO 1 600-bilder.

Tack vare den högre upplösningen har den tidigare modellen emellertid en synbart bättre detaljåtergivning vid lågt ISO under goda ljusförhållanden, och de flesta bilder tas trots allt i bra ljus.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 17/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av