Nikon Coolpix S1000pj

Nikon har skapat världens första digitalkamera med inbyggd projektor. Nu kan man visa sina bilder i storformat på en vit vägg bara genom att trycka på en knapp. Men är det en gimmick eller rentav ett genidrag? Vi har testat nyheten.

10 januari 2010

Nikon Coolpix S1000pj

Redan 2005 förutspådde vi på DIGITAL FOTO för alla att kameror med inbyggd projektor skulle bli verklighet. Och nu har Nikon tagit steget från idé till färdig produkt. Projektorn i S1000pj är lika enkel att använda som själva kameran. Man trycker bara på visningsknappen precis som vanligt, så att en bild visas på lcd-skärmen. Sedan trycker man på projektorknappen på kameran och riktar den mot en lämplig vit yta, som en vägg eller en dörr. Till sist ställer man in skärpan med ett skjutreglage på kamerans ovansida. Man kan inte räta upp störtande linjer, så kameran ska helst riktas vinkelrätt mot det underlag som bilden visas på. Med projektorn kan man se foton och videoklipp från soffan och styra kameran med den medföljande fjärrkontrollen.

Svagt ljus Projektorn lyste med 10,1 lumen på en meters avstånd. På vanlig svenska innebär det att man kan se bilder i dämpad vardagsrumsbelysning när kameran står en meter från visningsytan. Bildstorleken blir då 40 x 30 cm. I ett mörkt vardagsrum kan projektorn leverera tillräckligt med ljus för att kunna placeras två meter från visningsytan, och då blir bilden 80 x 60 cm. En större bild skulle inte bli bättre, för projektorn har endast vga-upplösning, det vill säga 640 x 480 pixlar. Färgerna är trista och skärpan blir aldrig riktigt bra. Billiga projektorer har vanligtvis en ljusstyrka på 2 500 lumen, och de har högre upplösning och oändligt mycket bättre bildkvalitet. Men så kostar de också dubbelt så mycket som S1000pj och är mer än tio gånger så stora och tunga.

Det finns ingen zoom på projektordelen, som får ljus från en diod. Den kräver inte fläktkylning, bullrar inte och kan hålla i princip hur länge som helst. Vi fick ett nyladdat batteri att räcka till cirka 40 minuters projektorvisning. Ett extra EN-EL12-batteri kostar 375 kronor, vilket är billigt för ett litiumjonbatteri från originaltillverkaren.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 01/2010

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av