Med rätt tillbehör blir fotoupplevelsen större.
Kameratillbehör.

En kamera behöver många kompisar.

© Shutterstock.

Här är de bästa tillbehören till din kamera

Läckra tillbehör förhöjer din fotoupplevelse. Här har vi samlat de bästa du kan köpa just nu.

16 augusti 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

En kamera klarar sig sällan ensam. Du behöver en del tillbehör för att få den bästa upplevelsen, oavsett om det handlar om ett bra objektiv, ett snabbt minneskort, en smart väska, ett stativ, en skrivare eller något annat.

Här har vi samlat de bästa kameratillbehören som vi har testat den senaste tiden:

iFootage Cobra 3 C180F-P

Enbensstativet är ett utmärkt tillbehör för video och foto när du inte har så gott om tid. Det går snabbare att sätta upp än ett vanligt trebent stativ och enbensstativet ger dessutom mycket större rörelsefrihet när du arbetar.

Cobra 2-modellen från iFootage har rykte om sig att vara ett av de bästa, och Cobra 3 har visat sig vara ännu bättre.

Läs testet av iFootage Cobra 3 C180F-P här.

Ett enbensstativ ger stor rörelsefrihet och är ett utmärkt kameratillbehör.
iFootage Cobra 3 C180F-P

Basen med fotpedalen kan enkelt tas av och användas som bordsstativ.

© iFootage

Lexar CFexpress Type B Diamond 128 GB

Med en skrivhastighet på 1700 MB/s är kortet inte bara Lexars snabbaste – det är bland de snabbaste i världen, eftersom de flesta typ B-kort har en hastighet under 1500 MB/s.

Och mycket riktigt gick det undan när vi testade både fotografering och överföring till en dator. Ett utmärkt tillbehör, men till ett högt pris.

Läs testet av Lexar CFexpress Type B Diamond 128 GB här.

Typ B är det vanligaste CFexpress-kortet på marknaden. Det är normalt dubbelt så snabbt som de snabbaste korten av den nyare och mindre typ A.
Lexar CFexpress Type B Diamond 128 GB

CFexpress-kort av typ B har samma utformning som XQD-kort och är större än typ A. För snabb lagring av bilder kan du inte få ett bättre tillbehör.

© Lexar.

Sony FE 50mm F1.4 GM

Med 11 bländarlameller är det upplagt för en fantastiskt vacker bakgrundsoskärpa vid de största bländaröppningarna, och våra högt ställda förväntningar infriades även här.

Det nya objektivet är bättre än 2016 års version på alla sätt och väger imponerande 33 procent mindre. Ett oumbärligt kameratillbehör när du vill ha naturligt proportionerade bilder med snygg bokeh.

Läs testet av Sony FE 50mm F1.4 GM här.

Direkt solljus rakt framifrån hanterades mycket övertygande utan fula reflektioner.
Sony FE 50mm F1.4 GM.

50 mm ger en avbildning som påminner om vad ögat ser, vilket gör detta till ett utmärkt kameratillbehör för resor, landskap, porträtt, gatufoto och mycket mer.

© Sony.

Fujifilm Instax Square Link

Fujifilm Instax Square Link klarar den viktigaste uppgiften med bravur, nämligen enkla utskrifter av snygga direktbilder. Bilderna är av god kvalitet med fint mättad svärta, och du kan välja mellan "Natural" och "Rich", där det senare ger mer liv åt bilderna.

Vi älskar det klassiska kvadratiska formatet på 6,2 x 6,2 cm, som påminner om gamla polaroidfoton. Fujifilms bilder är något dyrare än konkurrenternas, knappt 10 kronor per utskrift, men kvaliteten kompenserar för det. Ett roligt och användbart kameratillbehör.

Läs testet av Fujifilm Instax Square Link.

Bilderna är kvadratiska och något mindre än de ursprungliga polaroidbilderna. Själva papperet mäter 8,6 x 7,2 cm.
Fujifilm Instax Square Link

Skrivaren laddas via usb-c. Kabeln ingår men själva laddaren måste köpas som ett extra tillbehör.

© Fujifilm.

Philips Brilliance 7000 27B1U7903

Priset är högt för en 27-tumsskärm. Men det motiveras till stor del av en fantastisk design, utmärkta bildegenskaper och bra anslutningsmöjligheter. Skärmen kan vara ett tillbehör som är värd varenda krona.

Bilden är skarp i 4K – en stor fördel när man sitter så nära som man ofta gör med en datorskärm. Bildåtergivningen är fin även ur mycket sneda vinklar och skärmen har en imponerande ljusstyrka på upp till 1400 nits.

Skärmen har stöd för 10-bitars färger och återger det mycket breda spektrumet av färgtoner naturligt och nyanserat. Den visar 99,2 procent av färgrymden Adobe RGB och 97,2 procent av DCI-P3, och det går att välja specifika lägen för de två färgskalorna på bildskärmen. Vi tyckte att Adobe RGB-läget var särskilt användbart för foton, där det fick fram fler färgdetaljer än standardinställningen.

Läs testet av Philips Brilliance 7000 27B1U7903.

Bildskärmen har två Thunderbolt 4-portar. Den ena kan ta emot signalen från din dator. Den andra porten kan skicka signalen vidare till en andra 4K-skärm, så att du kan visa ditt innehåll på två skärmar.
Philips Brilliance 7000 27B1U7903

Philips-skärmen kan roteras 90 grader så att du kan arbeta i stående format. Detta gör den till ett mångsidigt tillbehör för fotoredigering.

© Philips

Nya-Evo Fjord 60-C Econyl

Fjord 60-C är den största fotoryggsäcken från Nya-Evo, och beteckningen Econyl indikerar att den är tillverkad av återvunnet material med miljön i åtanke. Materialet är betydligt starkare och mer vattenavvisande än vad vi har upplevt med tidigare Nya-Evo-modeller – och redan de var ganska robusta.

Ett regnskydd ingår också om vädret skulle bli riktigt extremt. Ett oumbärligt tillbehör för naturfotografen. 

Läs testet av Nya-Evo Fjord 60-C Econyl här.

Ryggsäcken är tillverkad av 100 procent återvunnen nylon. Det starka materialet är belagt med plast på insidan och har en vattenavvisande beläggning på utsidan.
Nya-Evo Fjord 60-C Econyl.

Bärsystemet är uppbyggt kring en lätt och robust aluminiumram, och de kraftiga dragkedjorna har gummitätningar. Som tillbehör för fotoexkursioner i naturen är det en fantastisk ryggsäck.

© Nya-Evo.

Vallerret Merino Wool Zip Jersey

Tröjan är tillverkad av en mjuk och skön merinoull som inte kliar och som förblir luktfri efter flera dagars användning. Tjockleken är 240 gram per kvadratmeter, så den liknar de tröjor som bl.a. Icebreaker är känt för att tillverka.

Men till skillnad från sina konkurrenter har Vallerret tänkt på oss fotografer. Det finns två små fickor med dragkedjor som vardera rymmer exakt ett kamerabatteri, så att det kan värmas upp till kroppsvärme i vinterkylan.

På insidan sitter en mikrofiberduk diskret insydd, som effektivt rengjorde våra objektiv. Detta är ett tillbehör som man verkligen kommer att uppskatta på långa fotoexkursioner ute i naturen.

Läs testet av Vallerret Merino Wool Zip Jersey.

Vallerret har specialiserat sig på handskar för fotografer, men nu har norrmännen även börjat tillverka en tröja med specialfunktioner. Ett skönt plagg på dina fotoexkursioner.
Vallerret Merino Wool Zip Jersey

De två fickorna för batteriförvaring sitter precis nedanför revbenen.

© Vallerret Merino.

DJI Osmo Mobile 6

Om du filmar med din mobiltelefon är den här gimbalen ett bra tillbehör. De två tidigare versionerna av DJI:s stabilisatorer för smidigare videoklipp med telefonen hette helt enkelt OM, men den sjätte generationen har återigen fått namnet Osmo.

Ergonomin är förbättrad och knapparna är välplacerade. Joysticken har fin precision och med en ny ratt på sidan kan du enkelt zooma eller justera fokus. Eftersom den 3-axliga stabiliseringen också ger utmärkta stadiga bilder är detta den bästa gimbal för telefoner som vi har testat hittills.

Läs testet av DJI Osmo Mobile 6.

Telefonen klickas fast med en magnet, och DJI Mimo-appen har en väldigt bra och uppdaterad spårningsfunktion som bland annat kan följa ett ansikte – även när personen vänder sidan eller ryggen mot kameran.
DJI Osmo Mobile 6

Den inbyggda teleskoppinnen ger en extra längd på drygt 20 cm. Detta är ett enastående tillbehör när du filmar med mobilen.

© DJI.

OM System M.Zuiko ED 90mm F3.5 Macro IS Pro

För makrofotografer är detta objektiv det perfekta tillbehöret. Med det här nya objektivet kan du komma närmare motiven än med något annat objektiv i OM Systems sortiment.

Förstoringsgraden kan gå upp till 2:1, där motivet blir dubbelt så stort på bildsensorn som i verkligheten. Här kunde vi få fram detaljer som vi egentligen inte ville se.

Vi såg plötsligt små insekter på en jordgubbe och varje litet dammkorn kunde störa bilden. Och dessutom kan objektivet förstora ännu mer.

Läs testet av OM System M.Zuiko ED 90mm F3.5 Macro IS Pro här.

För att få 2:1-makro ställer man in fokusbegränsaren på S-Macro. Då blir största bländare F5.0 i stället för F3.5.
OM System M.Zuiko ED 90mm F3.5 Macro IS Pro.

Objektivet är vädertätat enligt IP53-standarden, vilket innebär att det bland annat tål vattenstänk. Ett utmärkt tillbehör för makrofotografering.

© OM System.

Datacolor Spyder X2 Ultra

Vid bildbehandling är det viktigt att färger och ljus återges så korrekt som möjligt på skärmen. Om bildskärmen t.ex. återger färgerna med för kalla nyanser, riskerar man att göra bilden för varm, trots att färgerna egentligen är bra.

Det problemet löser man genom att kalibrera bildskärmen regelbundet, vilket är precis vad Spyder X2 gör. För seriös bildredigering kan den vara ett oumbärligt tillbehör. 

Läs testet av Datacolor Spyder X2 Ultra här.

Spyder X2 Ultra är uppdelad i två halvor, där den bakre delen hänger bakom bildskärmen som en motvikt, medan den främre kalibreringsenheten placeras mitt på bildskärmens framsida.
Datacolor Spyder X2.

Ett användbart tillbehör som fungerar med både Windows och Mac.

© Datacolor.

Samsung Galaxy Book3 Ultra

Om du vill redigera foton när du inte är hemma är Galaxy Book3 Ultra ett suveränt tillbehör. Det här är Samsungs största och mest kraftfulla bärbara dator hittills. Det är också den dyraste. Lyckligtvis får man valuta för pengarna, för det här är en bärbar dator med exceptionella grafiska egenskaper.

Det kraftfulla grafikkortet Nvidia GeForce RTX 4050 är tillräckligt kraftfullt för även mycket tunga bild- och videoarbeten.

Som en mobil bildbehandlingsmaskin är detta ett utmärkt val, om du kan komma förbi det höga priset.

Läs testet av Samsung Galaxy Book3 Ultra här.

Av/på-knappen har en fingeravtrycksläsare, så att man lätt kan logga in genom att sätta fingret på den.
Samsung Galaxy Book3 Ultra

Datorn har en stor 16-tumsskärm men är relativt lätt och kompakt. Som fototillbehör för bildredigering är den en utmärkt maskin.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av