En spegellös systemkamera kan ständigt kompletteras med nya objektiv, tillbehör och uppgraderingar. Därför är den ett bra val för nybörjare.
Nybörjarkamera.

Som nybörjare kan du lämpligen använda kamerans automatiska funktioner. 

© Shutterstock.

Här är de bästa kamerorna för nybörjare

Om du vill börja fotografera med en riktig kamera, får du en bra start om du väljer någon av modellerna på vår lista.

5 juni 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Om fotofunktionerna i mobilen börjar kännas för begränsade är det dags att gå över till en riktig kamera. 

Det finns bra kameror som är enkla att komma igång med till rimliga priser, men det är stor skillnad mellan olika kameror. Här hjälper vi dig att hitta kameran som passar bäst för dina behov.

En bra kamera för nybörjare.
Canon EOS R50.

Ett utmärkt val som nybörjarkamera.

© Canon.

Canon EOS R50: Liten systemkamera för nybörjare

Trots den mycket kompakta utformningen är R50 förvånansvärt ergonomisk att hålla i. Knapparna sitter strategiskt välplacerade, vilket gör den enkel att använda. Vi saknade dock en joystick för att flytta fokuspunkten. På R50 får man i stället trycka på en knapp och använda navigeringsknapparna eller peka med fingret på skärmen.

Både detaljåtergivning och ljusstyrka är bra i relation till priset. Kameran är ett bra val för nybörjarfotografer, medan mer krävande fotografer får ut mer genom att klättra ett eller två hack högre upp på stegen.

PRIS: 10 990 kronor

Läs recensionen av Canon EOS R50 här

Sony ZV-E10.
Sony ZV-E10.© Sony.

Sony ZV-E10: Kompaktkamera för webbinnehåll

ZV-E10 är en kamera för vloggare – de som skapar innehåll på internet. Kameran lägger stor vikt vid video. Bland annat kan den filma i hög 4K-kvalitet. Ergonomin som den lilla kameran erbjuder är inte optimal, men den har bra anslutningsmöjligheter, inbyggd riktad mikrofon, många videoinställningar och möjlighet att streama direkt.

PRIS: 7 990 kronor

Läs hela recensionen av Sony ZV-E10 här

Om du vill ta bilder under vattnet är detta ett bra val som första kamera.
Ricoh WG-80

En bra kamera för nybörjare som vill ta bilder under vattnet. 

© Ricoh.

Ricoh WG-80: Undervattenskamera för nybörjare

Kameran ligger fint i händerna, knapparna är enkla att använda och på stranden eller i mountainbikespåret är kameran ett roligt sällskap. Den klarar 14 meters vattendjup, vilket räcker för de flesta snorklingar, och kameran är dammtät och klarar fall från 1,6 meters höjd. Det ger god säkerhet i tuffa miljöer.

WG-80 har 5x optisk zoom som täcker 28–140 mm, vilket är tillräckligt i de flesta situationer. På makroläget är närgränsen bara 1,0 cm. Det fungerar bra när man använder LED-lamporna och därmed undviker skuggor.

När det gäller bildkvaliteten klarar kameran sig bra för att vara en kompaktmodell, men den imponerar inte. Med sin extremt låga hastighet vid serietagningar och sin långsamma fokusföljning är WG-80 dock hopplös vid snabba actionmotiv.

Det råder ingen tvekan om att WG-80 ger dig möjlighet att ta bilder som du annars inte skulle kunna ta med din dyra kamerautrustning, men kameran känns som en leksak med ett högt pris.

PRIS: 3 490 kronor

Läs hela recensionen av Ricoh WG-80 här

En bra kamera för nybörjare som både vill ta stillbilder och filmklipp.
Nikon Z 30.

Den ligger bra i handen och har bra funktioner för både foto och video.

© Nikon.

Nikon Z 30: Prisvärd systemkamera för nybörjare

Den tredje spegellösa Z-kameran med APS-C-sensor är också Nikons hittills billigaste i serien. Kameran är särskilt avsedd för vloggare – alltså youtubers och andra som framför allt skapar innehåll på nätet.

Ergonomin är bra med ett stort och bekvämt grepp, och både knappar och inställningsrattar sitter där man behöver dem. Precis som med de flesta kameror i denna klass får man klara sig utan joystick, som annars är ett bra sätt att placera bland annat fokuspunkter. I stället fick vi använda pekskärmen eller navigeringsknapparna runt OK-knappen på baksidan.

Autofokusen är snabb och säker vid lugna motiv, och funktioner som ögon- och djurfokus fungerar väldigt bra. När det gäller actionmotiv hade dock kamerans fokusföljning svårt att hänga med. Kameran kan ta 11 bilder per sekund, vilket är godkänt.

Bildkvaliteten är bra, trots den förhållandevis låga upplösningen på 20,7 megapixel. Man får fin exponering och färgåtergivning, och även på ISO 25 600 blir detaljgraden ganska hög.

PRIS: 8 990 kronor

Läs hela vår recension av Nikon Z 30 här

Polaroid är ett roligt sätt för nybörjare att komma igång med att fotografera.
Fujifilm instax mini 12.

Få ut dina bilder på papper direkt med denna utmärkta Polaroidkamera. 

© Fujifilm.

Fujifilm instax mini 12: Nybörjarkamera med hög retrofaktor 

Detta är en klassisk polaroidkamera i modern utformning. Och låt oss slå fast direkt: Om du är ute efter en enkel och rolig kamera av traditionellt slag, då är den här helt rätt. Inte så mycket krusiduller, bara bra bilder på papper.

Det finns inga avancerade funktioner eller galna uppfinningar, vilket faktiskt är lite av en befrielse. Man kan fota i två lägen – vanligt och close-up. Man växlar mellan dem genom att vrida på en krans runt objektivet. Det är också här man sätter på och stänger av kameran. Kransen är ny och bra och eliminerar risken för att kameran sätts på av misstag. Avtryckarens placering är dock bara lämplig för fotografering i stående format.

Bilderna från mini 12 är bra och – för sin kategori – skarpa och har utmärkta färger. Fujifilm har lanserat en ny app där du kan skanna och dela dina direktbilder, men vi njöt i fulla drag av själva originalupplevelsen.

PRIS: 899 kronor

Läs hela recensionen av Fujifilm Instax Mini 12 här 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av