Både EOS R8 och EOS R50 filmar i 4K-kvalitet och har en särskild videoknapp på ovansidan.

Canon fyller lucka

Canon har nu både en fullformatskamera och en APS-C-kamera i budgetsegmentet. Men både EOS R8 och EOS R50 har gott om avancerade funktioner.

8 februari 2023

Intresset för att dela foton och filmklipp på t.ex. Instagram och Youtube bara växer och växer. För att möta efterfrågan lanserar Canon två nya spegellösa systemkameror som hör till de absolut billigaste bland tillverkarens alla spegellösa systemkameror. Priset ska inte vara avskräckande. 

EOS R8 har en design som delvis liknar den större EOS R6 Mark II. Vikten är nere på 461 gram.

Fullformat till lågpris

Canon EOS R8 är den största kameran av de två. Det är en fullformatskamera med samma sensor på 24,0 megapixel och samma avancerade fokussystem som i den större EOS R6 Mark II. Till det lägre priset får man dock avstå inbyggd stabilisering, och dessutom är batteriet mindre. Men modellen har även en del på plussidan att glädja sig åt.

Sökaren på Canon EOS R8 har en upplösning på 2,36 miljoner punkter och en uppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund.

Med Canon EOS R8 kan du ta 40 bilder per sekund med den elektroniska slutaren. Med den mekaniska slutaren klarar kameran sex bilder per sekund.

Autofokusen i EOS R8 har intelligent motivigenkänning som snabbt kan registrera människor, hundar, katter, fåglar, hästar, bilar, motorcyklar, flygplan och tåg.

4K-filmklipp kan spelas in med 60 bilder per sekund utan tidsbegränsning. I Full HD kan man filma med 180 bilder per sekund, vilket är perfekt för slowmotion.

Storleksmässigt ligger EOS R50 mycket nära EOS M50 Mark II. R-fattningen är dock väsentligt större än M-fattningen.

Canons absolut minsta R-modell

Den andra nyheten är EOS R50, som har en mindre APS-C-sensor på 24,0 megapixel. Även här får man klara sig utan stabilisering i kameran. Till storleken påminner R50 om den lilla EOS M50, och mycket tyder på att detta är spiken i kistan för M-serien.

EOS R50 kan ta serier på 15 bilder per sekund med den elektroniska slutaren, och sex per sekund med den mekaniska. 4K-video filmas med 30 bilder per sekund.

Den intelligenta autofokusen i R50 är inte lika avancerad och specifik som i R8. Den kan registrera människor, hundar, katter, fåglar och fordon.

Trots att den är liten kan EOS R50 användas som webbkamera och strömma när den filmar.

Med de nya modellerna har Canon presenterat hela 13 olika spegellösa systemkameror med R-fattning på bara fyra år, och alla säljs fortfarande. Som jämförelse har Nikon sju modeller.

I samband med lanseringen av R8 och R50 har Canon även presenterat objektiven RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM och RF-S 55-210mm F5.0-7.1 IS STM.

Canon EOS R8 kostar 22 000 kronor, medan priset för R50 är 10 250 kronor. Vi var bland de första som fick testa båda kamerorna.

Du kan läsa recensionerna i Fördelszonen.

Läsa om R8 hür

Läsa om R50 hür

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av