Engångskamera på bordet vid en fest


© Shutterstock

Återupplev nostalgin med en engångskamera

Engångskameran väcker många minnen. Den var kanske din första kamera någonsin, och den har faktiskt sina fördelar än i dag.

25 mars 2020

För många var engångskameran den första kameran. Den första kameran som var bara din.

Sedan dess har du förmodligen bytt ut den mot en dyrare och bättre modell, men kanske är det på tiden att vi påminner oss själva om alla fördelarna som engångskameran ger?

Vad kan du använda en engångskamera till i dag? 

En engångskamera har faktiskt sina klara fördelar. Och så är det även i dag. Den är fortfarande billig, och alla kan använda den. Det gör att den passar perfekt på fester och bröllop, där engångskameror på borden är ett festligt inslag.

Genom att lägga ut engångskameror på borden på din nästa fest uppmuntrar du dina gäster att interagera med varann, och på det sättet får du dessutom många annorlunda bilder.

Du kan även använda en engångskamera tillsammans med dina barn. Du kan lätt sprida din egen fotoglädje till dina barn genom att sätta en engångskamera i händerna på dem. Det är dessutom en fantastisk möjlighet att få se världen genom deras ögon. 

> Läs också: Polaroid-kameran kommer tillbaka

Engångskamera på bordet vid ett bröllop

Lägg ut engångskameror på borden på festen, och låt dina gäster hjälpa dig att föreviga kvällen.

© Shutterstock

Bildkvaliteten från en engångskamera

Det råder ingen tvekan om att en engångskamera är en billig lösning, och självklart är bildkvaliteten därefter. 

Men det som engångskameran inte har i kvalitet, det tar den ofta igen i autenticitet, eftersom bilderna ofta ofta präglas av antingen gröna, gula eller röda toner. 

Just det är kanske charmen med engångskameran, som liksom polaroidkameran bygger på teknik från förr.

Engångskamera med vit bakgrund

Engångskameran består i princip bara av ett simpelt plastobjektiv och ett plasthölje. Inuti finns den fotografiska filmen, som framkallas när alla bilderna är exponerade.

© LMVH Shutterstock

Hur fungerar en engångskamera?

En engångskamera ska, som namnet visar, bara användas en gång. I kameran sitter en filmrulle redan när du köper kameran, och varje gång du vill ta en bild måste du för hand vrida på den tandade skivan till vänster ovanpå engångskameran. Skivan vrids åt höger. 

När skivan inte går att vrida längre är engångskameran klar för användning.

De flesta engångskameror visar hur många bilder som återstår på filmrullen, och när filmen är slut lämnar du in hela kameran till din lokala fotobutik. 

Du kan välja mellan att få bilderna på papper och att få dem digitalt. Om du får bilderna digitalt, kan du överföra dem direkt till datorn, surfplattan eller mobilen. På det sättet kan du även efterbehandla ljuset i bilderna i Photoshop och Lightroom.

> Se video: Fortsättningskurs i Lightroom – snyggare ljus med filter.

Bild av barn med engångskamera

Ge ditt barn en engångskamera för att sprida din fotoglädje till nästa generation.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av