Man som åker skidor med actionkamera

Med en liten actionkamera på hjälmen kan du spela in fantastiska filmklipp från dina äventyr i backarna. 

© Shutterstock

Därför kan du inte vara utan en actionkamera på skidsemestern

En actionkamera är otroligt mångsidig, och de små modellerna blir bara bättre för varje år. Det finns många goda skäl att ta med sig en actionkamera ut i skidbackarna, och dem får du här.

Skidsemestern är full av fina motiv som bara går att plåta om man är långt uppe på fjället. 

Men för att ta bilder och filmklipp ute i backarna behöver man ofta ha rätt kamera med sig, och det är många gånger en actionkamera. 

Nedan förklarar vi varför det är så. 

Hårt skal skyddar kameran

De flesta spegellösa systemkameror och objektiv är inte byggda för den hårda behandling de kan råka ut för i en skidbacke. 

Om din dyra utrustning ligger i en ryggsäck eller liknande, utsätts den lätt för stötar och slag om du till exempel ramlar, och det mår varken ryggen eller kameran bra av. 

Då är actionkameran perfekt eftersom den är byggd för att stå emot stötar och fall. I många fall är de också bättre tätade än systemaren. 

En man använder selfiepinne för att ta bilder på bergstopp med sin actionkamera

Även på de vildaste äventyren kan actionkameran följa med och dokumentera varje viktigt ögonblick med ett skarpt ultravidvinkelperspektiv. 

© Shutterstock

Avvisar fukt

De flesta nyare actionkameror kan dessutom skryta med ännu en förmåga som de större och dyrare systemkamerorna saknar. 

De är helt vattentäta och många klarar sig till och med under vattenytan, vilket också innebär att actionkameran enkelt klarar fukt och kondens som uppstår när snö smälter i väskan eller när du lämnar ett varmt kafé och ger dig ut i pisten igen.

Storleken är en fördel

Den begränsade storleken och vikten är ännu ett plus för actionkameran, eftersom den inte är lika jobbig att bära med sig som en större systemkamera. 

Den bästa kameran är alltid den man har med sig, men om man ger upp innan liftarna stänger för att man är trött på att släpa på en stor kamera, då missar man nog många bra bilder. 

Kvinna med actionkamera monterad på sin skidhjälm

Actionkameror är i regel enkla att fota och filma med, på grund av bra autoprogram, och även om man vet hur man ställer in en systemkamera kan det vara roligt att fotografera med en kamera där man bara behöver koncentrera sig på att få bra kompositioner.  

© Shutterstock

Som du ser det 

En annan möjlighet som actionkameran ger dig är att använda ett spännande perspektiv som får bilderna att verka tagna genom dina ögon. 

Till flera av de mest populära actionkamerorna finns nämligen selar som gör att du kan fästa kameran på bröstet. Du kan även montera den på din skidhjälm, 

eller sätta fast den på skidstaven med en speciell klämma för att använda staven som selfiepinne. 

Eftersom de flesta actionkameror har brännvidder mellan 16 och 24 mm får du utan problem plats med familjemedlemmar och kompisar på bilderna. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av