Några av historiens mest framgångsrika systemkameror kommer från Canon, som är världens största kameratillverkare.© Canon

5 saker du inte visste om Canon

Canon är världens största kameratillverkare, men det finns ändå uppseendeväckande fakta om den japanska fotojätten som inte många känner till.

Canon-fakta 1: Uppkallat efter en gud

Canon har inte alltid hetat Canon. När företaget grundades var namnet Precision Optical Industry Co. Ltd. Det varade dock inte länge. Den första prototypen till en 35 mm-kamera fick sitt namn efter den buddhistiska barmhärtighetsguden Kwannon, och på företaget insåg man snart att detta var ett mer anslående namn. 

Man valde därför att byta namn på hela företaget till en förenklad version av gudens namn, Canon.

Canon-fakta 2: Den första kameran hade Nikon-objektiv

Grundarna Goro Yoshida, Saburo Uchida och Takeo Maeda kunde utan problem ta fram prototyper av kamerahus, men objektiven hade man svårare med i företagets barndom.

Japan Optical Industries, som senare blev Nikon, hade kommit längre på den punkten. Canon slöt därför ett avtal med Nikon för att kunna använda deras objektiv. 

Samtidigt inleddes ett marknadsföringssamarbete med kamerabutiken Hansa och denna omaka trio skapade kameran Hansa Canon, som hade ett Nikkor-objektiv samt sökare och mätsökare med den tidigaste Nikon-tekniken.

Hansa Canon. Den första Canon-kameran på marknaden hade ett Nikkor-objektiv från tillverkaren som senare blev Nikon.
© Hansa Canon

Canon-fakta 3: Pionjär inom miniräknare

Canon erbjuder mer än kameror och skrivare. Den japanska tillverkaren har en framstående historia även när det gäller miniräknare. Canon ligger bland annat bakom den första elektroniska miniräknaren med 10 tangenter, som kom på 60-talet, och på 70-talet skapade Canon Pocketronic, världens första handhållna och batteridrivna miniräknare som även kunde skriva ut.

Canon-fakta 4: Kort karriär som datortillverkare

Det är nog inte många som har hört talas om en Canon-dator, men de fanns faktiskt, även om det bara var under en kort period. Canon lanserade två hemdatorer 1983, V-10 och V-20. 

Båda byggde på MSX-standarden i dess mest grundläggande form. ”Topmodellen” V-20 kunde ta emot fotodata från Canons T90-kamera om man kompletterade den med modulen Data Memory Back T90. 

Under en kort tid marknadsförde Canon dessutom AS100 PC, som hade färgskärm eller svartvit skärm, samt Intel 8088-processor, MS-DOS och 8 MB hårddisk.

Under en kort tid gjorde Canon även datorer
Canon V-20.

Canon V-20. Canon gjorde en kort karriär som datortillverkare med ett par mycket grundläggande maskiner baserade på den tidens populära MSX-standard.

© Shutterstock

Canon-fakta 5: Uppfann bildstabilisering

Det var Canon som var först på marknaden med bildstabilisering i sina kameror – eller rättare sagt i sina objektiv. 

Canon valde att ha stabiliseringen i objektivet, eftersom användaren av en DSLR-kamera då slipper skakningar både när motivet visas i sökaren och när det landar på minneskortet via bildsensorn. 

Canon stabilization

Canon uppfann bildstabilisering och har fram till nyligen föredragit objektivbaserad stabilisering.  

© Shutterstock

I många nyare kameror utan spegel sitter stabiliseringen på bildsensorn. Här kommer sökarbilden från sensorn, och därför är det inte så viktigt om stabiliseringen sitter i objektivet eller i kameran. 

Nyare Canon-kameror är utrustade med inbyggd stabilisering (IBIS), som förstärks ytterligare om man använder ett kompatibelt objektiv med stabilisering. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av