Här på Bonnier Digital FOTO lägger vi regelbundet märke till stora och små nyheter i fotovärlden som vi tycker är roliga eller intressanta. Det kan vara banbrytande uppfinningar, en rolig trend eller en ny produkt. Och här presenterar vi tre nyheter som fått oss att höja på ögonbrynen lite extra.
Vi börjar med en mindre förändring i en meny som orsakat oss stora problem.
1. Photoshop ändrar i meny
If it ain't broke, don't fix it, säger man på engelska, och det rådet borde Adobe kanske ha följt när de i den senaste versionen av Photoshop ändrade på något så centralt som Spara-funktionen. I alla fall väckte den här förändringen ingen större entusiasm hos användarna.
Adobe har kort uttryckt lagt till en ny funktion som kallas ”Spara en kopia”. Med den kan du spara en kopia av din fil och exportera till ett annat format, t.ex. jpeg eller eps. Alltså samma möjligheter som ”Spara som” hittills har erbjudit.

”Spara en kopia” har lagts till i menyn – och det får långt ifrån alla att hoppa jämfota av glädje.
© PhotoshopMed ”Spara som” kan du numera endast spara i format som stödjer hela din fil – och det omfattar t.ex. inte jpeg. Det innebär att funktionen i stort sett överlappar den gamla ”Spara”-funktionen (som dock fortfarande finns kvar).
Rutinerade Photoshop-användare är naturligtvis inte förtjusta i förändringar av inarbetade rutiner, och de gillar inte heller att ”.copy” nu läggs till filnamnet när de använder ”Spara en kopia”.
Adobe har inte gjort denna förändring av ren illvilja, utan för att det var nödvändigt. Apple har nämligen gjort en förändring i sin senaste uppdatering av operativsystemet som påverkar Adobes möjlighet att definiera ”Spara som”. Förändringen påverkar både Mac- och Windows-användare,
men är knappast något som kommer att åtgärdas inom kort. Men om du är en av dem som blir irriterad på förändringen, kanske för att du ofta exporterar jpeg-filer, föreslår vi att du i stället skapar ett kortkommando för detta, exempelvis Cmd + E.
Det gör du under Redigera/Kortkommandon/Arkiv/Exportera

Att skapa ett kortkommando för ändamålet löser delvis problemet.
2. Se dig själv som Pixar-figur
Nu går vi från (lite) nördigt och krångligt till något roligt. En ny, galen app har sett dagens ljus och alla älskar den. Vi också.
Men låt oss vara tydliga: Det är mest en ploj-funktion. Men ibland behöver man faktiskt ha kul och den nya appen, som blivit oerhört populär på kort tid, gör ingen besviken. Den förvandlar nämligen din selfie till en Pixar-inspirerad 3D-seriefigur.

Appen kan även göra en karikatyr av dig.
Voilá AI Artist Cartoon Photo, som appen heter, är gratis och använder sig av artificiell intelligens för att analysera bilden av dig. Den gör om dig till en 2D- eller 3D-seriefigur, en renässansmålning eller en karikatyrteckning. Med ganska bra resultat.
Bilden du laddar upp får bara innehålla en enda person (inte ett djur), och ansiktet ska vara lätt att urskilja. Appen finns för både iOS och Android och i gratisversionen får du stå ut med en vattenstämpel (och en massa reklam).
3. Går objektiven mot sin död?
Nu blir det lite nördigt igen, men knappast mindre spännande. I framtiden kan vi nämligen komma att se kameror där optiken inte tar någon plats alls!
Åtminstone om ett forskarteam från universitetet i Ottawa lyckas med projektet de arbetar med.

Här ser vi en förenklad illustration av hur en så kallad space plate kan minska behovet av avstånd mellan objektivet och bildsensorn. Utvecklingen av en metalins kan dessutom eventuellt eliminera objektivet helt och hållet.
© University of OttawaI hundratals år har man arbetat med att fullända och finjustera linser för att göra dem bättre och mindre. Det sistnämnda återkommer vi till.
Men oavsett hur små linserna är, måste det fortfarande vara ett visst avstånd mellan de optiska elementen för att bilder ska kunna skapas. Det är mellan linserna ljuset sprids, och det är därför som det måste vara ett visst avstånd mellan bildsensorn och linsen i objektivet.
Just detta avstånd har forskarna försökt minimera, och resultatet har blivit en så kallad ”space plate” som med hjälp av vinkling i stället för placering ska manipulera ljusets spridning så att det träffar bildsensorn korrekt.

Plattan eller skivan, som här avbildas som en kub, ska vinkla ljuset på ett sådant sätt att det skickas ut med samma spridning som idag – fast närmare linsen.
© University of OttawaDet är komplicerat och kräver att man tacklar optiska problem på ett helt annat sätt än man hittills har gjort. Men forskarna har redan fått bra resultat.
Samtidigt håller ett annat forskarlag på att utveckla en så kallad metalins med hjälp av nanoteknik. Den ska göra det möjligt att avsevärt minska storleken på linser – och därmed även objektiv.
En kombination av dessa två spännande uppfinningar kan resultera i väsentligt mindre och lättare kameror som ger minst lika bra bilder som idag.