Vad är Ultra HD och 4K?

Ultra HD-tv och kamera med 4K har efterhand blivit vardagsbegrepp inom elektronikvärlden, men vad betyder Ultra HD och 4K egentligen?

11 februari 2015

Begrepp som Ultra HD, UHD och 4K dyker upp i var och varannan mening om du slår upp vilken broschyr som helst från en tv-handlare. De tre uppträder frekvent i samband med tv-apparater, skärmar och kameror, och begreppen täcker över hur hög upplösning produkten kan prestera.

Alla begreppen är relativt nya standarder för en hög bildupplösning, vilket har stor betydelse för bildkvaliteten. Ju högre bildupplösning, desto fler pixlar består bilden av, vilket betyder högre detaljgrad och en knivskarp bild med massor av djup även på stora skärmar.

Vad är UHD och Ultra HD?

Beteckningarna Ultra HD eller UHD täcker över samma sak, UHD är bara en förkortning. De täcker över en upplösning på 3840 x 2160 pixlar, också kallat 4K i vardagligt tal, eller 7680 x 4320 pixels, 8K. Det handlar därför om en högre standard än Full HD, där upplösningen är 1920 x 1080 pixlar.

Vad är 4K och 8K?

4K och 8K hör båda under Ultra HD, och de täcker alltså bestämda upplösningar. 4K refererar till att bildens upplösning är nästan 4000 pixlar på bredden och är fyra gånger högre än Full HD. Stöter du på en skärm med 8K visar den en bild med runt 8000 pixlar på bredden och upplösningen är 16 gånger högre än Full HD.

Ultra HD-skärmar kan alltså visa otroligt skarpa bilder, där du får med många fler detaljer än i bilder i Full HD. Dessvärre är mängden innehåll i 4K eller 8K just nu ytterst begränsad, så du måste själv ut och ta bilder eller spela in video i den skyhöga upplösningen om du på allvar ska utnyttja potentialen i en UHD-skärm.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av