Systemkamera vårklar
© Shutterstock

3 tips som ger din fotoutrustning vårkänslor

Våren är äntligen på god väg, och det har blivit dags att göra kameran redo inför den stundande utomhussäsongen. Här kommer tre tips som kommer att ge dig bättre bilder från din fotoutrustning.

22 februari 2021

Våren är äntligen på god väg, och det är dags att göra kameran redo inför den nya säsongen. Här får du tre tips som ger dig bättre bilder från din fotoutrustning – samtidigt som du förlänger utrustningens livslängd.

Alla vårprojekt som du har fantiserat om på senaste tiden kan snart bli verklighet. Vintern sjunger nämligen på sista versen, och det öppnar upp för fler fototurer.

Men innan du lägger ner kameran i väskan, är det bra att se till så att den är redo för vårsäsongen.

Det behöver inte ta särskilt lång tid, och vi vågar lova att när du har gjort det kommer kameran ofta att fungera minst lika bra som när du köpte den. Här får du tre tips på hur du gör kameran redo för våren.

1. Uppdatera kameran med ny firmware

Kameratillverkarna släpper kontinuerligt nya versioner av kamerornas programvaror. De kan omfatta buggfixar, förbättringar eller till och med nya funktioner. Nu är det läge att kolla om det har kommit någon ny programvaruuppdatering till din kamera.

Därför är det bra att kolla upp om det har kommit ny firmware till din kamera. Det kan du se på tillverkarens webbplats – oftast på din kameramodells supportsida. Vanligtvis är proceduren att man laddar ner filen på datorn och sparar den på ett minneskort som man sedan sätter i kameran. 

På tillverkarens webbplats finns det anvisningar om hur du ska gå tillväga för att uppdatera just din kamera. Följ instruktionerna noga. Kom ihåg att se till så att kamerans batteri är fulladdat innan du sätter igång. Kontrollera också om det finns programvaruuppdateringar till dina objektiv.

> Läs också: Därför ska du uppdatera kamerans firmware


Kamera som uppdaterar firmware.

Det är viktigt att du inte stänger av kameran medan den uppdaterar sin programvara.

© Shutterstock


2. Finjustera kamerans autofokus 

På en DSLR-kamera är det inte säkert att autofokussystemet träffar helt rätt när du ska ställa in skärpan och använder sökaren. 

Med funktionen AF-mikrojustering eller AF-finjustering i kamerans menysystem kan du få autofokus till att ligga helt rätt. Använd stativ och fokusera först på live view, där kameran använder kontrastdetektering. Stäng av live view och fokusera på samma punkt med fasdetektering. Om fokus flyttar sig en aning behöver du justera den i menyn. 

Testa med olika värden tills fokus inte längre ändras när du växlar mellan kontrast- och fasdetektering och kontrollera skärpan på skärmen. Om du har justerat tidigare är det bra att göra det igen, för fokus kan förskjutas lite med tiden. 

Upprepa processen med alla dina objektiv.

> Läs också: Finjustera din autofokus


Kamera med live view på

Kontrollera noga om fokus flyttar sig minsta lilla när du växlar mellan kontrast- och fasdetektion.

© Shutterstock

3. Rengör kameran 

Om du har en DSLR-kamera kan smuts på spegeln synas i sökaren, vilket är irriterande även om det inte kommer med på bilderna. Använd en blåsbälg för att ta bort löst sittande smuts.

Ytan får inte repas, så var försiktig när du använder blåsbälgen. Det kan vara frestande att använda en duk med lite rengöringsmedel på, men det avråder vi starkt emot.

Om du använder rengöringsmedel och vatten för att rengöra spegeln, kan det lämna kvar spår och repa spegeln.

I den här videon kan du se hur du rengör kameran, objektivet och väskan för att vara säker på att bli av med all smuts.

> Läs också: Bli redo inför våren med e-bok


Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av