© Shutterstock

Tre tips som ger din fotoutrustning vårkänslor

Våren är äntligen på god väg, och det har blivit dags att göra kameran redo inför den stundande utomhussäsongen. Här kommer tre tips som kommer att ge dig bättre bilder från din fotoutrustning.

11 april 2017

1. Uppdatera kameran 

Kameratillverkarna släpper kontinuerligt nya versioner av kamerornas programvaror. De kan omfatta buggfixar, förbättringar eller till och med nya funktioner. Nu är det läge att kolla om det har kommit någon ny programvaruuppdatering till din kamera.

Det kan du se på tillverkarens webbplats – oftast på din kameramodells supportsida. Vanligtvis är proceduren att man laddar ner filen på datorn och sparar den på ett minneskort som man sedan sätter i kameran. På tillverkarens webbplats finns det anvisningar om hur du ska gå tillväga för att uppdatera just din kamera.

Följ instruktionerna noga. Kom ihåg att se till så att kamerans batteri är fulladdat innan du sätter igång. Kontrollera också om det finns programvaruuppdateringar till dina objektiv.

2. Få ordning på fokus 

På en spegelreflexkamera är det inte säkert att autofokussystemet träffar helt rätt när du ska ställa in skärpan och använder sökaren. Med funktionen AF-mikrojustering eller AF-finjustering i kamerans menysystem kan du få autofokus till att ligga helt rätt.

Använd stativ och fokusera först på live view, där kameran använder kontrastdetektering. Stäng av live view och fokusera på samma punkt med fasdetektering. Om fokus flyttar sig en aning behöver du justera den i menyn. Testa med olika värden tills fokus inte längre ändras när du växlar mellan kontrast- och fasdetektering och kontrollera skärpan på skärmen.

Om du har justerat tidigare är det bra att göra det igen, för fokus kan förskjutas lite med tiden. Upprepa processen med alla dina objektiv.

3. Rengör utrustningen 

Använd en duk för objektivrengöring, en mjuk objektivborste och en blåsbälg för att rengöra kamera och objektiv. Töm fotoväskan och dammsug den invändigt så att det inte ligger damm och liknande där som kan fastna på utrustningen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av