surfplatta för fotografer
Surfplatta för fotografer

Rätt surfplatta för fotografer

För fotografer finns det många goda skäl att arbeta med en surfplatta. Här går vi igenom några av dem, så att du vet om det är rätt lösning för dig.

1 mars 2023

En surfplatta kan vara ett bra verktyg för fotografer som vill ha maximal prestanda och precision när de redigerar bilder, men som samtidigt vill kunna ta med bildbehandlingen ut på fältet – eller till soffan. 

Surfplattorna har skärmar i storlekar från ungefär åtta till 14,6 tum, vilket placerar dem mitt emellan mobilen och den stationära datorn. 

Det spelar egentligen ingen roll om du väljer en iPad eller någon annan surfplatta. De senare tillverkas av Apple och har marknadsförts med stor framgång under många år.

Som tumregel gäller dock att en surfplatta är mer kraftfull och därmed erbjuder snabbare bildredigering ju större och dyrare den är.

Bland marknadens dominerande surfplattor hittar vi iPad längst fram, därefter Samsung med Galaxy Tab och slutligen Surface från Microsoft. 

Det finns flera olika operativsystem, men de vanligaste är Apples iOS och Googles Android. Om du är van vid Apple är iOS enklast att vänja sig vid, men för Windowsanvändare är det ofta enklare med Android.

>Läs även Så väljer du den perfekta surfplattan

Man pekar på surfplatta där han har ett bildbehandlingsprogram öppet

Surfplattor finns i många olika storlekar och kan vanligtvis även användas som en extra skärm till datorn via en speciell kabel.

I Stanley Kubricks legendariska film 2001 – Ett rymdäventyr från 1968 ser man hur astronauten Floyd ombord på rymdskeppet Discovery One ansluter en så kallad Newspad till rymdskeppets informationssystem och under frukosten kan gå igenom de senaste rapporterna från Jorden. I filmen, som är baserad på Arthur C. Clarkes roman, kan han bläddra igenom elektroniska utgåvor av tidningar från hela världen, och varje tidning visas i form av miniatyrer som vid beröring förstoras till full storlek. Floyd var fascinerad och hade svårt att se hur informationsförmedlingen överhuvudtaget kunde bli bättre. I många år var tanken på en bärbar dator med tryckkänslig skärm rena önsketänkandet, men när Apple lanserade sin första Ipad i april 2010 började det hända grejer. Det blev nämligen startskottet för en hetsig kapplöpning mellan marknadens riktigt stora spelare på både dator- och smarttelefonfronten.

Därför ska du kanske välja en surfplatta istället för en vanlig dator

Om du brukar redigera dina bilder på datorn kan det finnas flera fördelar med att byta till en surfplatta.

Det viktigaste argumentet för att välja en surfplatta är priset, för när du köper en surfplatta har du vanligtvis många fler prisnivåer att välja mellan, och på rea kan du få en fin surfplatta för mellan 1 500 och 3 000 kronor. 

Det ska dock tilläggas att surfplattorna har begränsat lagringsutrymme, så som fotograf kan man med fördel använda förvaringslösningar i molnet som Apples iCloud, Dropbox eller den skandinaviska onlinetjänsten Onlime.

Sparar utrymme och ökar precisionen

Du har kanske redan en bärbar dator, men den är garanterat inte lika enkel att ta med som en surfplatta, bland annat för att surfplattans laddningsenhet vanligtvis är mindre, och även själva plattan tar mindre plats i väskan.

Om du köper någon av de dyrare surfplattorna ingår ofta en penna som du till exempel kan använda för att skapa mycket exakta masker i Lightroom och andra bildbehandlingsprogram. 

Du kan också använda pennan för att signera dina bilder och skapa snygga, unika vattenmärken, så att andra inte kan ta åt sig äran för ditt arbete som fotograf.

>Läs även Se till att andra inte använder dina foton med en vattenstämpel

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av