Nya kameraprodukter från Kina

Spännande nyheter från kinesiska tillverkare

Vi har sett det i snart oräkneliga sammanhang – nya kinesiska företag utgår ifrån befintlig teknik och tillverkar den till et väsentligt lägre pris.

29 september 2016

Kineserna har länge varit bra på att tillverka billiga kameratillbehör, men hittills har den mer tekniska delen av kamerabranschen dominerats av de befintliga storföretagen.

Men mycket ändras som bekant med tiden, och på Photokina såg vi en massa kinesiska företag som lanserade drönare, kardanska upphängningar och actionkameror i stora mängder.

Här har vi sammanställt några av de intressantaste kinesiska projekten, som vi kanske till och med får möjlighet att köpa i Sverige någon gång inom den närmaste framtiden.

YI Technology:

YI ligger bakom actionkameran YI 4K Action Camera, och de har säkerligen hämtat inspiration från GoPro.

Specifikationerna är mer eller mindre de samma som på GoPro HERO4 Black, men den här kameran har en pekskärm på baksidan, vilket HERO4 Black inte har. Det är för övrigt förvillande lik en GoPro, men kostar bara hälften så mycket.

Systemkamera med Leica-utseende för mindre än 3000 kronor

Nu har YI också armbågat sig in på marknaden för Micro Four Thirds-kameror, och under årets Photokina presenterade de den nya kameran M1.

Designmässigt påminner den inte så lite om en Leica T, men invändigt sitter det en Micro Four Thirds CMOS-sensor från Sony på 20 megapixel, till skillnad från Leicas APS-C på 16,2 megapixel.

M1 är YI:s första proffskamera, och de har även tillverkat två objektiv till M1 som även är kompatibel med resten av systemet för Micro Four Thirds. YI:s egna objektiv är ett 12-40 mm F/3.5-5.6 samt ett fast 42,5 mm F/1.8.

Vi vet inte om M1 kommer till Skandinavien och vad den i så fall kommer att kosta. Den finns dock till försäljning i Kina, där en M1 med 42,5 mm-objektivet kostar 2900 svenska kronor, medan en M1 med 12-40 F/3.5-5.6 landar på ungefär 3900 kronor.

FY TECH (Feiyu Tech):

Om du handlar på eBay och har letat efter en kardansk upphängning till din mobiltelefon eller actionkamera finns det goda chanser att du har hört talas om Feiyu Tech, eller FY TECH, som de också kallar sig.

Tillverkaren har framför allt inriktat sig på att leverera små kamerastabilisatorer, men de gör också så kallade UAV:er, det vill säga fjärrstyrda modellflygplan som kan bära relativt tunga kameror. Deras främsta produkter är dock kardanska upphängningsanordningar, och för närvarande finns de tillgängliga till spegellösa kameror, actionkameror och naturligtvis mobiltelefoner.

Yongnuo

Tillverkaren har under åren fått ett riktigt gott rykte inom kamerakretsar för deras bra och billiga speedlite-blixtar och utlösare. Inom det här segmentet har de verkligen fått grepp om marknaden, och till och med stora butiker som B&H i New York har tagit in Yongnuos-blixtar i sortimentet.

Nu har de tagit ett steg längre och lanserat sina första objektiv. Vi har ännu inte fått tillfälle att testa dem, men man kan nu köpa de första objektiven på Yongnuos webbplats. De vänder sig till att börja med till ägare av Canon-, eller Nikon-kameror. I sortimentet hittar man bland annat fasta objektiv på 35 mm F2.0 samt 50 mm F1.8.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av