Undvik att gå på pumpen på Black Friday

Black Friday närmar sig och det är lätt att bli förblindad av erbjudanden på kameror, objektiv och annan fotoutrustning. Här kan du se hur du undviker att bli lurad.

© Shutterstock

Så undviker du att bli lurad på Black Friday

Den 26 november kan du återigen göra fina fynd på höstens största köpdag, Black Friday. Men erbjudandena är inte alltid så förmånliga som butikerna påstår och risken är stor att man går på pumpen.

6 november 2018

Om du funderar på att köpa en ny kamera eller annan fotoutrustning har du sannolikt antennerna ute den 26 november när årets kanske största köpfest, Black Friday, kommer till butikerna. 

Men även om det finns goda köp att göra inom vissa kategorier är det också lätt att bli förförd av de stora reaplakaten och löften om extrema fyndpriser under Black Friday. Och många konsumenter kommer också hem med impulsköp som de hade kunnat hitta till ett bättre pris någon annanstans.

Som fotoentusiast kan det vara en god idé att stuva undan betalkortet helt och hållet under Black Friday – åtminstone om det är hårdvara som kamerahus och objektiv som du är ute efter. Här förklarar vi varför.

Kamerautrustning är oftast bara billigare i USA under Black Friday

Black Friday är fortfarande framför allt ett amerikanskt fenomen, så det är faktiskt inte särskilt många svenska återförsäljare som sänker priserna märkbart på kamerahus och objektiv med anledning av Black Friday.

Så varför kan man inte bara beställa en kamera på en amerikansk webbplats under Black Friday?

Det kan man ju förvisso, men även om Black Friday-erbjudandena är förmånliga får man räkna med att det tillkommer så pass höga tull- och momsavgifter på produkterna att det ofta inte lönar sig.

Dessutom blir det både dyrt och besvärligt om din produkt skulle gå sönder, eftersom den då måste fraktas tillbaka till USA.

Kolla prisutvecklingen på Pricerunner

Även om många återförsäljare annonserar ut stora besparingar på produkter under Black Friday betyder det inte nödvändigtvis att du inte kan få dem billigare på annat håll.

Om du hittar ett erbjudande på fotoutrustning under Black Friday, som du tycker verkar vara ett riktigt kap, kolla då prisutvecklingen och jämför med andra återförsäljares priser på Pricerunner.se.

Under 'Prisgraf' kan du se prisutvecklingen under de senaste tre månaderna. När vi sökte på en Canon 5D Mark IV kunde vi se att priset på kamerahuset faktiskt har ökat med 450 kronor sedan den 24 oktober.

Man har tidigare noterat att återförsäljare har blåst upp före-priserna när de ska locka med besparingar på Black Friday, så undersök först ur det ligger till innan du nappar. 

Kolla efter e-handelsmärket

På Black Friday riskerar du inte bara att betala för mycket för din fotoutrustning – du riskerar också att inte alls få produkterna som du har betalt för.

Dagen är nämligen inte bara en fest för konsumtion, utan även för it-bluffare.

Under Black Friday kan du hitta helt nya webbplatser med alldeles för bra erbjudanden på bl.a. kameror. Därför ska du vara extra uppmärksam på falska webbplatser under Black Friday.

För att undvika att bli lurad på Black Friday bör du först och främst kolla efter symbolen för trygg e-handel. Bluffare kan visserligen placera ut en liknande logga på sin sida, men du kan kontrollera att den är korrekt genom att hålla muspekaren över symbolen, så kommer det fram en länk till certifikatet som är utfärdat av Svensk Digital Handel, och längst ned till vänster i webbläsaren visas även en URL med adressen: https://www.tryggehandel.se.

Granska webbplatsen noga på Black Friday

Om du fortfarande är osäker på om webbutiken drivs av hederliga aktörer eller skurkar kan det vara bra att noga läsa webbplatsens avsnitt "Om oss" som ska finnas hos alla webbutiker.

Ofta befinner sig bluffarna i länder där man varken pratar svenska eller engelska, så därför är det här avsnittet ofta späckat med stavfel och grammatiskt dåliga formuleringar.

Du bör dessutom alltid kolla var företaget bakom webbplatsen är baserat. Bl.a. är det inte många som känner till att företaget bakom rhinocamera.se är baserat i Gibraltar.

Det är förvisso inget problem i sig, men när webbplatsen har en svensk domän utgår nog de flesta ifrån att produkterna skickas från Sverige – och att man kan returnera dem till en svensk adress. Och det kan man alltså inte.

Köp billig programvara på Black Friday

Om du verkligen vill göra ett klipp på Black Friday ska du i första hand rikta in dig på programvara som inte behöver skickas över posten. Därmed slipper man tull- och momsavgifter.

Många programvaruutvecklare, framför allt de amerikanska, kommer med mycket förmånliga erbjudanden under Black Friday.

Adobe brukar bl.a. att fira Black Friday genom att ge 20 procents rabatt på Creative Cloud-paketet, så här finns det goda skäl till att hålla ögonen öppna. Se mer här.

Om du klarar dig hyfsat på engelska och vill lära dig mer om bl.a. fotografi och bildbehandling brukar det även erbjudas fina rabatter hos CreativeLive som saluför onlinekurser för fotoentusiaster.

Du kan med fördel anmäla dig till tillverkares fotografers och andras nyhetsbrev på förhand. Det är ofta här som de bästa erbjudandena dyker upp först. 

Om du vill vara säker på att få full valuta för pengarna – alla dagar på året – kan vi rekommendera en prenumeration på Bonnier Digital FOTO. Då får du en läsvärd tidning direkt i brevlådan, timvis av underhållning och kurser i Fördelszonen – och en fin premie på köpet. 

Här hittar du alla våra förmånliga erbjudanden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av