50 mm objektiv test

Test: 50 mm klarar det mesta

Med en klassisk brännvidd på 50 mm kan du fotografera det mesta. Flertalet modeller är dessutom både ljusstarka och prismässigt överkomliga, vilket gör dem till ett bra köp. Vi har testat 12 olika objektiv.

27 januari 2017

Även om du redan har 50 mm brännvidd på ditt normalzoomobjektiv har du all anledning att läsa vidare. 

För det första är ett 50 mm-objektiv mist dubbelt så ljusstarkt som ett zoomobjektiv. Det innebär att du kan använda korta slutartider även om ljuset är svagt och därmed få skarpa bilder av snabba rörelser.

Du får också möjlighet att använda ett mindre skärpedjup, så att du t.ex. kan ta porträtt med fokus på ögonen och en oskarp bakgrund. 

Vi har testat 12 olika 50 mm-objektiv, och inte mindre än två tredjepartsobjektiv ger originalobjektiven en ordentlig match. 

Det är framför allt tre av objektiven som utmärker sig i testet:

Canon EF 50mm F1.8 STM

Med tanke på priset är objektivet imponerande skarpt. Det lilla och billiga objektivet är bara ett halvt bländarsteg långsammare än det dubbelt så dyra F1.4 och lika skarpt.

Här kan du läsa vårt test av objektivet..

Nikon AF-S NIKKOR 50mm F1.8G

Kompakt och välutrustat objektiv. Design, finish och ergonomi påminner om Nikons övriga objektiv. Det fungerar bra som ett porträttobjektiv till APS-C- fotografen och bildkvaliteten är fin.

Läs vårt test av objektivet här.

Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art

Objektivet är stort, men på alle parametrar betydligt bättre än de jämförbara originalobjektiven. Från full bländare ger Sigma hög skärpa och näst intill ingen vinjettering.

Läs vårt test av objektiv här.

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 3/2017 kan du läsa hela testet av de 12 objektiven.

Om du börjar prenumereranu, kan du läsa de senaste fem numren av tidningen på mobilen eller surfplattan med appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av