Sony FE 400mm F2.8 GM OSS
© Sony

Sony utmanar Canon och Nikon med drömobjektiv på 400 mm

Med nya FE 400mm F2.8 GM OSS får professionella sport- och djurfotografer ytterligare en anledning till att välja Sonys system.

28 juni 2018 av Kristoffer Engbo

Under de senaste åren har Sony satsat aggressivt på att locka över yrkesfotograferna till deras system med spegellösa systemkameror med fullformatssensor och de tillhörande FE-objektiven.

I jämförelse med Canon och Nikon, som traditionellt har varit proffsfotografernas förstahandsval, har Sonys system dock haft en del luckor i objektivsortimentet. Men nu täpper Sony till en av dem med ett nytt objektiv som har en brännvidd på 400 mm.

FE 400mm F2.8 GM OSS är det hittills kraftfullaste telet bland Sonys FE-objektiv med fast brännvidd. Med en vikt på 2,9 kilo är det omkring ett kilo lättare än Canons och Nikons motsvarande objektiv.

Objektivet hör till Sonys G Master-serie som fokuserar på hög detaljgrad och snygg bokeh – det vill säga bakgrundsoskärpa. FE 400mm F2.8 GM OSS har en bländare med 11 lameller, och speciella ytbehandlingar minskar förekomsten av reflexer i linser.

> Läs mer om Sony här

FE 400mm F2.8 GM OSS har ny autofokus

FE 400mm F2.8 GM OSS har två nyutvecklade fokusmotorer som enligt Sony ska ge fem gånger effektivare fokusering på motiv i rörelse än deras 300mm F2.8-objektiv.

Objektivet är konstruerat så att det står emot damm och fukt, och frontlinsen har en fluorbeläggning som är smuts- och fingeravtrycksavvisande.

Objektivet har inbyggd bildstabilisering som kan arbeta i tre olika lägen, bland annat nya Mode 3 som sägs underlätta komponering av bilder när man följer rörliga motiv.

Sony FE 400mm F2.8 GM OSS

Det finns ett stort urval av in inställningsmöjligheter på nya FE 400mm F2.8 GM OSS. Det finns bl.a. tre lägen för bildstabiliseringen.

© Sony

Föra året lanserade Sony kameran Alpha9 som bland annat riktar sig till professionella sportfotografer och Sony har nu släppt en firmwareuppdatering som bland annat medför att kameran samverkar optimalt med det nya objektivet.

FE 400mm F2.8 GM OSS kommer ut i butikerna i september till ett rekommenderat pris på 130 000 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av