Såpbubbelobjektiv får nytt liv

Såpbubbelobjektiv får nytt liv

Trioplan-objektivet från 1916 var känt för sin vackert oskarpa såpbubbelbakgrund. Nu kommer det i en ny och omarbetad version.

22 juli 2015

Det knappt 100 år gamla Meyer Optik Trioplan-objektivet var känt för sin vackert oskarpa bakgrund med såpbubbeleffekt. Det var ett av de första överkomliga objektiven där man kunde få särskilt skarp fokus och oskarp bakgrund med stor bländaröppning.

Nu är det gamla karakteristiska objektivet på väg tillbaka. Ett team på fyra personer har bestämt sig för att återdesigna och uppdatera det. Tanken är att hämta charmen och den fotografiska känslan från det förra århundradet och föra in det i nutiden där man i mångt fokuserar på pixelantal och extrem skärpa. "Oskärpan med de små såpbubblorna skickar ut fotografen och betraktaren på ett äventyr som man helt enkelt inte kan återskapa med vanlig bildredigering", lovar gruppen bakom projektet.

Den nya versionen kommer att ha kvar alla de gamla egenskaperna, med kommer samtidigt att uppdateras med modern teknik. Projektet ska finansieras med hjälp av så kallad crowdfunding, där vem som helst kan satsa en slant på att göra projektet till verklighet.

Trioplan F2.8 100 mm blir omdesignad till spegelreflexer och systemkameror som Canon, Nikon, Sony E, Pentax K och Fuji X.

Lär mer om projektet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av