Så förbättra du själv optiken

Utan att lämna skrivbordet eller ens plocka fram kreditkortet kan du på kort tid uppdatera ditt objektiv, så att prestandan skjuter i höjden och du får ännu bättre bildkvalitet. Här får du se hur du själv kan förbättra optiken.

16 juli 2014

På mindre än en halvtimme kan du förbättra dina objektivs prestanda betydligt utan att det kostar dig en krona. Många objektivtillverkare har nämligen börjat publicera ny firmware, objektivets inbyggda programvara, som du själv kan installera. Den kan innehålla förbättringar av t.ex. autofokus och bildstabilisering eller små felrättningar som ger bättre kvalitet.

I objektivet sitter ett kretskort med en mikroprocessor där denna firmware läses in. Den innehåller bland annat information om objektivet, som brännviddsomfång och vilka bländaröppningar det kan hantera. Denna information skickas till kamerahuset, som då vet vilket objektiv som är monterat. Objektivet kan också skicka information om hur mycket det misstecknar eller om det ger en aning färgstick som ska korrigeras. Dessutom styr mikroprocessorn bildstabilisering, autofokus med mera, och det är därför som en ny firmware kan ge dig ännu bättre bildkvalitet jämfört med den gamla.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av