Objektiv för några få hundra kronor

Spara pengar och använd gamla objektiv till din nya kamera.

25 november 2014

Om du vill använda gamla objektiv på din nya system- eller spegelreflexkamera med hjälp av en adapter, måste du inte nödvändigtvis satsa på de dyraste gluggarna för att få användbara bilder. Här ser du ett par exempel.

Canon FD 50mm F1.8 S.C. Canons standardobjektiv på 50 mm och F1.8 såldes som paketobjektiv tillsammans med legendariska spegelreflexer som AE-1 och AT-1 på 1970- och 1980-talet. Det ljusstarka objektivet är robust konstruerat och ger en mycket fin bildkvalitet med fin bokeh. Frontlinsen sitter förhållandevis långt in, så man klarar sig ofta utan motljusskydd. Optiken har tillverkats i tusental och kan därför köpas begagnad för runt en hundralapp. Den funkar fint med t.ex. Sonys NEX-kameror.

Med en adapter glider detta Canon-objektiv lätt på en Sony NEX-kamera, där brännvidden förändras till 75 mm. Den stora bländaröppningen på F1.8 gör det lätt att slöja bakgrunden. Man får dessutom en riktigt fin bokeh med fint avrundade högdagrar.

Vivitar 28-105mm F3.5-4.5 Här är ett kul objektiv som går att hitta ganska billigt. Rent optiskt är bildkvaliteten inte i toppklass, men den är acceptabel. Konstruktionen är robust och skärpan fin. Man får dock leva med vinjettering vid full bländare. Det som gör objektivet spännande är zoommekanismen, där man skjuter zoomringen utåt för att zooma in. Om man vill göra roliga zoomeffekter är det lättare och går snabbare än med objektiv där man vrider på ringen. Objektivet tillverkades av Cosina i mitten av 1980-talet och har också en makrofunktion. Det funkar fint med exempelvis en Canon EOS-kamera.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av