Laowa 12mm F2.8

Nytt 12 mm-vidvinkelobjektiv håller styr på förvrängningen

Venus Optics lovar att de med Laowa 12mm F2.8 Zero-D-objektiv ska ha eliminerat den förvrängning som annars syns på vidvinkelobjektiv.

9 augusti 2016

Laowa 12mm F2.8 ZERO-D är ett nytt ultravidvinkelobjektiv från Venus Optics som utlovar bilder helt utan förvrängningar.

Ursprungligen bad företaget om 10 000 dollar på crowdfundingportalen Kickstarter, men nu, mindre än tre veckor innan kampanjen avslutas, har företaget fått in kapital på nästan 500 000 dollar eller över 4,25 miljoner kronor till objektivet som har en brännvidd på 12 mm och bländare F2.8.

I vanliga fall ger ultravidvinkelobjektiv med mycket kort brännvidd förvrängning som vi känner igen från fisheyeobjektiv, men det har Lowa rättat till. Så inte nog med att de räta linjerna i bilden förblir räta, utan skärpan kommer också att vara likartad över hela motivet vilket annars också är en utmaning på ultravidvinkelobjektiv.

Laowa 12mm

Bild tagen med det nya Laowa 12mm-objektivet

Bäst för fullformat

Objektivets egenskaper uppnås genom att man samlar dess 16 element i tio grupper med en vikt på omkring 600 gram.

Försäljningspriset förväntas hamna strax över 10 000 kronor, men man kan fortfarande få rabatt genom att förbeställa objektivet på kickstarter.com.

Objektivet är avsett för fullformatskameror och passar i första hand till Canon, Nikon, Pentax och Sony.

Läs mer om Laowa 12mm F2.8 ZERO-D och Kickstarterkampanjen här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av