Ljusstarka vidvinkelobjektiv

En vidvinkel på omkring 35 mm är den klassiska brännvidden till allt från landskapsbilder till reportage, och en fast brännvidd är rent optiskt bättre än ett zoomobjektiv. Vi har kollat av marknaden och sett en del tankeväckande resultat.

17 november 2014

När man studerar sina bästa bilders exif-data är det stor chans att en stor del av bilderna är tagna vid en brännvidd på omkring 35 mm i fullformat eller omkring 24 mm med en APS-C-kamera, som med brännviddsförlängningen hamnar på samma. Denna klassiska och användbara brännvidd har kommit litet i skymundan i dag, bredvid kamerornas paketobjektiv, men det är tankeväckande att studera raden av objektiv till detta test, som är klart dominerat av professionellt orienterade produkter. Vi rör oss med andra ord i ett brännviddsområde där många proffs föredrar en fast brännvidd, och för detta finns det tre goda skäl. För det första är dessa objektiv ett par bländarsteg ljusstarkare än motsvarande zoomobjektiv. Det ger t.ex. möjlighet att fånga snabbare rörelser i svagare ljus. För det andra rör det sig om enklare konstruktioner som ger färre inre reflexer och mindre överstrålning vid fotografering mot ljuskällor som sol och scenljus. Slutligen är objektiven mekaniskt tåligare, bland annat för att de inte har den konstruktion som krävs för att få ett zoomobjektiv att zooma. Många reportagefotografer använder av samma skäl i stort sett bara fasta brännvidder på 24 mm och 35 mm.

Även om du själv inte är någon proffsfotograf finns det ändå en sista poäng, som är nog så intressant för en fotoentusiast med känsla för bildkvalitet. Detta test slutar på ett genomsnittsbetyg som ligger långt över det normala jämfört med när vi testar vanlig fotoutrustning här i tidningen. Det rör sig med andra ord om riktiga kvalitetsprylar som med allt annat lika kommer att ge dig bättre bilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av