Fujinon XF 200mm F2.0 R LM OIS WR
Ännu längre ut

Två nya Fujifilm-objektiv kommer till butikerna i höst, och med nytillskotten markerar Fujifilm att de vill höra till de största aktörerna

Fujifilm släpper vidvinkel, tele och tre andra intressanta objektiv

Nyheterna duggar tätt från Fujifilm som rustar upp med hela fem nya ambitiösa objektiv, bland annat ett nytt tele och en ultravidvinkel.

Fujifilm har haft fullt upp på fabriken och lanserar nu hela fem nytillskott till objektivsortimentet till den spegellösa X-serien.

Till en början handlar det om två intressanta objektiv som är klara nu till hösten.

Ny 200 mm från Fujifilm

Först och främst tar Fujifilm nu på allvar klivet in bland de stora aktörerna som hittills har dominerats av Canon, Nikon och Sony – nämligen med ett 200 mm tele som riktar sig till såväl yrkesfotografer som seriösa entusiaster.

Fujinon XF 200mm F2.0 R LM OIS WR
Seriös inspark

Det nya 200 mm-telet från Fujifilm riktar sig till både yrkesfotografer och seriösa entusiaster. 

Fujinon XF 200mm F2.0 R LM OIS WR, vars brännvidd motsvarar 305 mm på fullformat är perfekt för djur, sport och liknande. Teleobjektivet levereras i ett paket med en vädertätad 1,4x-telekonverter, som alltså kan öka brännvidden till 280 mm – motsvarande 427 mm – med en bländare på F2.8.

Fokusmotorn sägs vara snabb och tyst, och den inbyggda bildstabiliseringen klarar fem steg. Objektivet är i matt silverfärg och har konstruerats för att stå emot damm och fukt och kan användas ned till 10 minusgrader. Dessutom har frontlinsen en fluorbeläggning som avvisar smuts och fingeravtryck.

Telekonverter 1,4x
Ännu mer längd

Telet levereras i ett paket med en 1,4x telekonverter som ger en effektiv brännvidd på 305 mm.

Objektivet och konvertern kommer ut i butikerna i oktober till ett pris på 57 999 kronor.

Fujifilm släpper ultravidvinkel

Strax därpå, nämligen i november, släpper Fujifilm en ultravidvinkel som lämpar sig perfekt för landskap, konserter med mera. Det rör sig om deras hittills kraftigaste vidvinkelzoom för X-serien, XF 8–16mm F2.8 R LM WR, vilket på fullformat motsvarar 12–24 mm. 

XF 8-16mm F2.8 R LM WR
Rejält kraftpaket

Den hittills kraftigaste vidvinkel från Fujifilm kommer ut på marknaden i november.

Fujifilm utlovar snabb och tyst fokusering samt en nanobeläggning som minskar förekomsten av reflexer. Även detta objektiv klarar damm och fukt och kan användas vid temperaturer ned till 10 minusgrader.

Objektivet kommer att kosta 19 999 kronor.

Bländarrekord på ingång

Dessutom har Fujifilm fyllt på objektivsortimentet med ytterligare tre objektiv som släpps under loppet av de närmaste åren.

Under 2019 kan man med andra ord se fram emot en kompakt fast vidvinkel, XF16mm F2.8 R WR och ett klassiskt zoomobjektiv med stabilisering, XF16-80mm F4.0 R OIS WR.

År 2020 kommer ytterligare ett – kanske ännu intressantare – tillskott. Här har Fujifilm nämligen tagit fram ett extra ljusstarkt prime-objektiv, XF 33mm F1.0 R WR, som ser ut att bli det första objektivet för spegellösa kameror med autofokus och en största bländaröppning på imponerande F1.0. På med brännviddsförlängningen motsvarar det 50 mm.

Nedan hittar du en översikt över hela Fujifilms objektivsortiment (på engelska).

Fujifilms objektivsortiment

Uppdateringar för en rad Fujifilm-kameror

Dessutom har Fujifilm uppdaterat sin firmware till en rad Fujifilm-kameror, bland andra X-Pro2, X-T2 och GFX 50S. I X-Pro2 går det bl.a. nu att skräddarsy sökarbilden.

Find firmwaren her.

Läs också: Perfekt resekamera med stor sensor från Fujifilm

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av